Καστοριά: Μία σύλληψη για παράνομη λαθροϋλοτομία

Εντείνονται αυτή την εποχή οι περιπολίες των αστυνομικών της Καστοριάς στις ορεινές περιοχές του Γράμμου για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας.

Ως «πρωταγωνιστές» της αποκαλούμενης «μαφίας του ξύλου», εμφανίζονται Αλβανοί υπήκοοι που διασχίζοντας με άλογα ή μουλάρια τα ελληνοαλβανικά περάσματα, ξυλεύουν ανεξέλεγκτα τα δένδρα του δάσους και τα μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα τους, όπου τα πουλάνε.

Καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στα ορεινά δεν τους επιτρέπουν να προσεγγίσουν τις δύσβατες ορεινές περιοχές, με την έλευση της Άνοιξης αρχίζουν την παράνομη δραστηριότητά τους που τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε «μάστιγα».

Μία τέτοια περίπτωση αποκαλύφθηκε χθες το πρωί στην ορεινή Ιεροπηγή Καστοριάς, κοντά στη συνοριογραμμή με την Αλβανία. Αστυνομικοί του τμήματος συνοριακής φύλαξης Μεσοποταμίας και της ομάδας πάταξης διασυνοριακού εγκλήματος εντόπισαν τρεις άνδρες να υλοτομούν παράνομα.

Στην έφοδο που έγινε διαπιστώθηκε πως είχαν κόψει ξυλεία ενός κυβικού μέτρου, ενώ στο ίδιο σημείο βρέθηκαν τρία άλογα με τα οποία επρόκειτο να μεταφέρουν τα ξύλα, όπως επίσης τρία τσεκούρια. Συνελήφθη ένας 43χρονος Αλβανός, ενώ οι δυο συνεργοί του εκμεταλλευόμενοι το δύσβατο της περιοχής διέφυγαν και αναζητούνται.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ο συλληφθείς είχε εισέλθει στο ελληνικό έδαφος από μη ελεγχόμενη μεθοριακή διάβαση. Τα ξύλα και τα άλογα κατασχέθηκαν, ενώ ο 43χρονος οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.