Δυστύχημα ΟΣΕ: «Ήταν κακή συγκυρία» - Τι εξετάζουν οι εμπειρογνώμονες

Τα αίτια της τραγωδίας στο Άδενδρο, όπου ο εκτροχιασμός της αμαξοστοιχίας «Intercity» στοίχισε τη ζωή 3 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 11, διερευνούν οι εμπειρογνώμονες.

Το πρώτο σχετικό πόρισμα αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή.

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως το δυστύχημα έφερε ένας συνδυασμός πραγμάτων, αρνούμενος όμως να αναφερθεί στα όσα λέγονται για ακατάλληλη σήμανση που πιθανότατα παγίδευσε τον έμπειρο μηχανοδηγό.

«Το σιδηροδρομικό δίκτυο σε εκείνο το σημείο λειτουργεί επί 12 χρόνια χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν μπορούμε να πούμε εύκολα για το δίκτυο. ‘Ήταν μια πολύ κακή συγκυρία και θα βρούμε τις αιτίες της. Όλα τα σύνθετα συστήματα όπως ο σιδηρόδρομος, έχουν μία συγκυρία μεταξύ παραγόντων που επηρεάζουν την ασφάλεια. Είναι έμπειρα τα μέλη της επιτροπής, θα βρουν τι έφταιξε» κατέληξε.

Και τόνισε ότι στην γραμμή θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο σημείο σε 12-13 ημέρες με ηλεκτροδότηση.

Τα βασικά σενάρια πάντως που εξετάζουν οι ειδικοί είναι το ανθρώπινο λάθος, τυχόν αστοχία υλικού, αν υπήρχε δηλαδή κάποιο πρόβλημα στις ράγες ή τις ρόδες της αμαξοστοιχίας και τέλος, αν υπήρξε κάποιο εμπόδιο πάνω στις ράγες που να προκάλεσε τον εκτροχιασμό.