Υποχωρεί για τα κτίρια του Ελληνικού η Λυδία Κονιόρδου μετά το θόρυβο που προκάλεσε

Σε ανάκληση της αναπομπής προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για την επανεξέταση των τριών κτιρίων του Ελληνικού προχώρησε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα και ενώ προηγήθηκε υπουργικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η ανάκληση έγινε «ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία δεν συνεκτιμήθηκαν στην αρχική εξέταση ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος».

Η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ακολουθώντας την τακτική του πρώην Υπουργού Αριστείδη Μπαλτά έθετε εκ νέου το θέμα διατηρητέων κτιρίων στο παλαιό αεροδρόμιο, αναπέμποντας σχετική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Συγκεκριμένα, με έγγραφό της με ημερομηνία 13 Απριλίου η Λυδία Κονιόρδου ζήτησε να εξεταστούν ως δυνάμει διατηρητέα το κέλυφος του κτιρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργου Ελέγχου και ο αρχικός πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, στο οποίο στεγάζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, “δεν υπάρχουν νέα στοιχεία ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος».

Έτσι, πλέον, η υπουργός Πολιτισμού συντάσσεται με την αρχική απόφαση του Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, διατηρητέο είναι μόνο το κτίριο του Δυτικού Αεροσταθμού.

Τα νέα προσκόμματα στην επένδυση των 8 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 90.000 νέες θέσεις εργασίας αποκάλυψε η Καθημερινή φέρνοντας στο φως την επιστολή της κυρίας Κονιόρδου στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), αποδεχόμενη εν μέρει τις ενστάσεις της «Επιτροπής Αγώνα» για το Ελληνικό, ενώ στην προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου είχε κριθεί διατηρητέο μόνο ένα κτήριο.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ:

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου ανακάλεσε την αναπομπή προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) της επανεξέτασης τριών κτηρίων του Ελληνικού ως προς τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως μνημείων. Η ανάκληση έγινε ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου κατά τον οποίο διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία δεν συνεκτιμήθηκαν στην αρχική εξέταση ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ και Υπουργική Απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου (ΥΠΠΟΑ ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/418724/38577/5515/14-12-2016), είχε αποφασιστεί ο μη χαρακτηρισμός ως μνημείων των συγκεκριμένων κτηρίων. Η απόφαση ήταν σαφής για το κέλυφος του αρχικού κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, για τον παλαιό Πύργο Ελέγχου του Αεροσταθμού καθώς και για τον αρχικό πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών.
Η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη ως προς το κτήριο του Δυτικού Αεροσταθμού καθώς κρίθηκε πως «έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις, και η αυθεντικότητά του έχει απολεσθεί λόγω των πολλών επεμβάσεων που έχει δεχτεί». Ως προς τα άλλα δύο κτήρια κρίθηκε πως δεν διαθέτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιβάλλει ο νόμος 3028/2002, άρθρο 6, παρ 1γ, για τον χαρακτηρισμό ως μνημείων, κτηρίων νεώτερων των 100 ετών.