Νέο "φρένο" στην έκδοση των τριών Τούρκων στρατιωτικών από το Συμβούλιο Εφετών

Νέο «όχι» στην έκδοση των τριών Τούρκων στρατιωτικών που έφυγαν με ελικόπτερο από τη γειτονική χώρα λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι από το Συμβούλιο Εφετών.

Το Συμβούλιο έκανε δεκτή την εισαγγελική εισήγηση, η οποία επικαλέστηκε την απόφαση του Αρείου Πάγου τον Ιανουάριο, προκαλώντας δεδικασμένο και κρίνοντας ότι εάν εκδοθούν δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στη γείτονα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε πως “για τα ίδια περιστατικά έχει υποβληθεί προηγούμενο αίτημα, επί του οποίου εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Εφετείου, που επικυρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο. Πρόκειται για τις ίδιες ακριβώς αξιόποινες πράξεις όπως στο προηγούμενο, ενώ έχει προστεθεί η πρόκληση ζημίας σε δημόσια περιουσία που εκτιμώ ότι αναφέρεται στα ίδια πραγματικά περιστατικά”.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας επεσήμανε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να συλληφθούν και να δικαστούν από δικαστήρια, χωρίς τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης, καθώς “ενδέχεται να υποβληθούν σε βασανιστήρια και να δεχθούν απάνθρωπη συμπεριφορά, ύστερα δε και τις διακηρύξεις για επαναφορά της θανατικής ποινής”.

Οι ίδιοι οι αιτούντες άσυλο από την πλευρά τους υποστήριξαν στην κατάθεση τους ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην χώρα τους γιατί φοβούνται ότι θα βασανιστούν.