Αντί brain drain πρόταση:Πρόσληψη 1000 Ελλήνων εξωτερικού στο Δημόσιο ως στελέχη

Μια καινοτόμα πρόταση ήρθε να δώσει άλλη πνοή στους οραματισμούς μας για το ελληνικό Δημόσιο.

Το Ινστιτούτου Max Planck της Χαϊδελβέργης, φαίνεται πως “βρήκε” το φάρμακο κατά του “καρκίνου” για το δημόσιο. Το σκεπτικό απλό: Αν θέλεις άλλο δημόσιο, αποτελεσματικότερο, προσέλαβε στελέχη Έλληνες του εξωτερικού.

Αναλυτικότερα, η πρόταση προβλέπει την πρόσληψη 500-1.000 στελεχών, σε θέσεις «κλειδιά» του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να αλλάξει ριζικά.

Το σχέδιο, το οποίο παρουσίασε η «Καθημερινή», προτείνει την πρόσληψη των στελεχών απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα καλείται, όπως αναφέρουν οι ερευνητές Armin von Bogdandy και Μιχάλης Ιωαννίδης, να αναλάβει την ένταξη τους στο “πρόγραμμα”, αλλά και τη μισθοδοσία τους.

Ακόμη προτείνεται η εργασιακή και μισθολογική κατάστασή τους να ακολουθεί εκείνη των υπαλλήλων της ΕΕ, ώστε οι θέσεις να είναι ελκυστικές για τους καλύτερους.

Τα στελέχη θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά την ελληνική υπηκοότητα, με στόχο κυρίως τους Έλληνες της διασποράς, που εγκατέλειψαν πρόσφατα την Ελλάδα, την γενιά της οικονομικής μετανάστευσης δηλαδή. Με αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα αντιστραφεί το λεγόμενο brain drain, η φυγή των καταρτισμένων νέων Ελλήνων από τη χώρα μας, αλλά και τα στελέχη αυτά θα μπορούν να προσφέρουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους.

Πάντως επιστήμονες και παράγοντες με διοικητική πείρα στους οποίους απευθύνθηκε η «Καθημερινή» για να σχολιάσουν το σχέδιο αυτό εμφανίζονται μοιρασμένοι. Κάποιοι εκτιμούν πως πρόκειται για αναγκαία και ριζοσπαστική πρόταση. Άλλοι όμως εστιάζουν στην αλλαγή του “σώματος” της διοίκησης και όχι της “κεφαλής”.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο που έκανε στην εφημερίδα στέλεχος που συμμετείχε στην Task Force της Κομισιόν για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. «Η ελληνική διοίκηση δεν έχει οργανογράμματα. Έχει ανάποδη πυραμίδα- πολλά αφεντικά και λίγους υπαλλήλους. Είναι μεξικανικός στρατός. Ακόμη κι αν φέρεις 500 ανθρώπους, 500 διαμάντια, θα είναι σαν να τα πετάς στη λάσπη», δήλωσε στην «Καθημερινή».

Πηγή: Καθημερινή.