Οι Τούρκοι πυροδοτούν την ένταση στο Αιγαίο: Δευσμεύουν με NAVTEX το Καστελόριζο

Την πολιτική των προκλητικών NAVTEX συνεχίζει η Τουρκία, με την έκδοση της σημερινής υπ’ αριθμό 352/17 NAVTEX, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός του FIR Αθηνών για άσκηση με πυρά στις 2 Απριλίου.

Πρόκειται για την περιοχή νότια του Καστελόριζου, που γειτνιάζει με περιοχές όπου αυτές τις μέρες διεξάγονται δυο ασκήσεις που έχουν προκαλέσει τον εκνευρισμό της Άγκυρας.

Η μία είναι η άσκηση Noble Dina, στην οποία συμμετέχουν Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρος και η δεύτερη είναι μια άσκηση έρευνας και διάσωσης με δυνάμεις από τη Γαλλία και την Κύπρο.

Υπάρχει πολύς εκνευρισμός στην Άγκυρα, εξ’ αιτίας της “ήττας” που υπέστη η Τουρκία στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στη βόρεια Σύρια, η οποία έληξε χθες χωρίς ιδιαίτερα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Αιτία της αποτυχίας φαίνεται να είναι η εκδίωξη του 90% των έμπειρων στρατιωτικών στελεχών, στο πλαίσιο της γενικευμένης εσωτερικής εκκαθάρισης, που επιχειρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πραξικόπημα του καλοκαιριού, .

Σήμερα θα επισκεφτεί την Άγκυρα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρ. Τίλερσον και σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι θα ζητήσουν να συμμετάσχουν στρατιωτικές μονάδες τους στην επιχείρηση κατά της Ράκα, αλλά η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το αίτημα δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.