Αιφνιδιαστική παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου από την υπόθεση Novartis

Την παραίτησή της από τη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς και την έρευνα για την υπόθεση της Novartis υπέβαλε με επιστολή της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ελένη Ράικου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων η κ. Ράικου καταγγέλλει τη στοχοποίησή της από παράκεντρα εξουσίας, για την έρευνα που διενεργεί όσον αφορά στη φαρμακευτική εταιρεία Novartis και υπογραμμίζει πως έχει στοχοποιηθεί και δεν προτίθεται να μετατραπεί σε Ιφιγένεια.

Στο έγγραφο της προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η κ. Ράικου επικαλείται δημοσίευμα εφημερίδας με τίτλο: «Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο». Η εισαγγελέας Διαφθοράς φέρεται να τονίζει στο έγγραφό της πως το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι “ανυπόστατο” και άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο, κάτι που όπως επισημαίνει προκύπτει από πλήθος εγγράφων στοιχείων, τα οποία μάλιστα θέτει υπόψη της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα στην επιστολή της προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η κ. Ράικου επισημαίνει ότι «Αρκεί μόνο τούτο, ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από τεκμηριωμένη ποινική δίωξη του γραφείου μας, εκκρεμούν δε, σε βάρος του ακόμα τρεις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί επίσης από το γραφείο μας».

ΝΔ για παραίτηση Ράικου: Επιβεβαιώθηκαν όσα καταγγέλλουμε για τη Δικαιοσύνη

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς.

Αναλυτικά:

«Η σημερινή παραίτηση – βόμβα της Εισαγγελέως Διαφθοράς επιβεβαιώνει, με τον χειρότερο τρόπο, όσα καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Παραμένει ζητούμενο η προστασία των διωκτικών αρχών

Δριμύ κατηγορώ στην Κυβέρνηση εξαπολύει με ανακοίνωση της η Δημοκρατική Συμπαράταξη με αφορμή την παραίτηση Ράικου, επισημαίνοντας τόσο ότι στην Ελλάδα, η ανεξαρτησία των διωκτικών αρχών παραμένει ζητούμενο, όσο και το γεγονός πως: «Κάποιοι βλέπουν τη “μάχη κατά της διαφθοράς “ως μέσο πολιτικής επιβίωσης”.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Παρά την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στη δημόσια ζωή, η ανεξαρτησία των διωκτικών αρχών παραμένει στη χώρα μας ακόμη ζητούμενο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Κάποιοι βλέπουν τη “μάχη κατά της διαφθοράς” ως μέσο πολιτικής επιβίωσης. Επιδιώκουν τη διαρκή δημιουργία σκιών, συντηρούν τη “σκανδαλολογία” μέσω ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης. Αποκρύπτοντας βέβαια ότι δεν τους συμφέρει».

“Αυτοί δεν θα ηρεμήσουν αν δεν αλώσουν την Ελληνική Δικαιοσύνη”.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμμένει στην αδήριτη ανάγκη να διαφυλαχθεί η θεσμική νομιμότητα» υπογραμμίζει το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως: “Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς από κάθε απόπειρα επηρεασμού και εκβιασμού. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».