Το Τσεσμέ βγήκε... παγανιά - Έκρυθμη η κατάσταση στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις στο Αιγαίο, τροφοδοτώντας με προπαγανδιστικές φωτογραφίες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά τα επεισόδια με τις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων στα Ίμια, τις φωτογραφίες και τα προκλητικά βίντεο, από σήμερα το πρωί έβγαλαν στο Αιγαίο το τουρκικό ωκεανογραφικό Τσεσμέ, το οποίο κινείται βόρεια της Λήμνου, ανάμεσα στο θαλάσσιο τρίγωνο σε Θάσο, Σαμοθράκη και τη Λήμνο.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι  τουρκικές αρχές το μεσημέρι της Τετάρτης εξέδωσαν Navtex (244/17), σύμφωνα με την οποία το σκάφος TCG CESME (Τσεσμέ), θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες στο κέντρο του Βορείου Αιγαίου από τις 22 Φεβρουάριου. Ο χάρτης που συνοδεύει την τουρκική NAVTEX στο διαδίκτυο γίνεται αναφορά στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη αλλά και τη Θεσσαλονίκη και με τις τουρκικές ονομασίες τους Limni, Semadirek και Selanik.

%cf%84%cf%83%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%b5

Από ελληνικής πλευράς εκδόθηκε η αντί-NAVTEX 40/17 από τον σταθμό της Λήμνο στην οποία αναφέρεται ότι ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει την συγκεκριμένη AVTEX με αριθμό 244/17 γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.

Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος διεμήνυσε ότι καμία τουρκική πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη ήταν η αφορμή που ήθελαν οι Τούρκοι για να συνεχίσουν πιο εντατικά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Ο Ερντογάν συνεχίζει τα παιχνίδια προπαγάνδας και ψυχολογικού πολέμου στον αντίπαλο, ώστε να αξιολογήσει τις δυνάμεις του.

Ψυχροπολεμικό ντόμινο προκλήσεων

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, το απόγευμα της Τρίτης, στις 18:30, ελληνικά και τουρκικά πλοία ήρθαν «μύτη με μύτη», στην περιοχή των Ιμίων ή όπως οι Τούρκοι αποκαλούν «Καρντάκ» στο πλαίσιο της προστασίας των «γκρίζων ζωνών». Στη συνέχεια, σκάφος του τουρκικού λιμενικού έπλευσε ανάμεσα στα δύο πλοία. Όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα, το «θερμό επεισόδιο» διήρκησε αρκετά λεπτά. Το πλοίο του τουρκικού πολεμικού αποχώρησε προς την Αλικαρνασσό, ενώ το ελληνικό επέστρεψε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι φωτογραφίες του επεισοδίου από το «Anadolu»

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85-1

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85-3 %ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85-5

Πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής έδεσε στα Ιμια, σύμφωνα με την Hurriyet

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής πλησίασε σε απόσταση δύο μέτρων από τις ακτές των Ιμίων, απ’ φωτογράφιζε την βραχονησίδα, επιχειρώντας να πυροδοτήσει νέο κλίμα έντασης στο Αιγαίο. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 12:05 το μεσημέρι και στο βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η εφημερία εμφανίζει 5-6 αξιωματικούς να βρίσκονται πάνω στο κατάστρωμα του τουρκικού σκάφους το οποίο, όπως υποστηρίζει, παρέμεινε εκεί για 10 ολόκληρα λεπτά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ένα πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρισκόταν σε απόσταση ενός μιλίου από το τουρκικό πλοιάριο, δηλαδή στην Καλόλιμνο και ότι στην περιοχή παρέμεναν δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής και τρία της τουρκικής.

Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Aksam (σ.σ. με πηγή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan) μετέδιδε ότι «οι ομάδες της Τουρκικής Ακτοφυλακής που συνεχίζουν τις περιπολίες στα Ίμια, σήμερα πλησιάζοντας σε απόσταση δύο μέτρων, προέβησαν σε εξέταση των βραχονησίδων από το σκάφος και τράβηξαν φωτογραφίες. Την ίδια ώρα, ο ελληνικός στρατός απλά παρακολουθούσε τους Τούρκους αξιωματικούς από απόσταση ενός μιλίου».

Η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής Sozcu, ανέφερε ότι ενώ περνούσε από τις βραχονησίδες των Ιμίων το ενεργειακό πλοίο, με το όνομα «Yasinbey», της εταιρείας «Karadeniz Powership», μήκους 170 μέτρων, παρατηρήθηκε ότι κινητοποιήθηκε το ελληνικό σκάφος. Την ίδια στιγμή όταν το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής υπ’ αριθμ. 101, που εκτελεί περιπολίες στην περιοχή, κατευθύνθηκε προς τις βραχονησίδες και το πλοίο Yasinbey, το ελληνικό σκάφος αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω.

Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά μέσα «ανακαλύπτουν» τέτοιου είδους ειδήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να διαψεύδονται από τις ελληνικές αρχές.

Το ελληνικό Πεντάγωνο δηλώνει άγνοια για τα επεισόδια, ενώ το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Με αφορμή οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες αναφορικά με προσέγγιση τουρκικής ακταιωρού σήμερα το πρωί στα Ίμια, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής γνωρίζεται ότι δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο, ενώ στην περιοχή βρίσκεται συνεχώς περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.».

 

CnnTürk: Ελληνικό πλοίο έπαθε βλάβη μέσα σε τουρκικά ύδατα

Για ακόμα ένα επεισόδιο έντασης κάνει λόγο το CnnTürk σήμερα, στην περιοχή γύρω από τις βραχονησίδες των Ιμίων, ενώ δημοσιεύει και σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CnnTürk, το ελληνικό σκάφος «ΑZ 913», κατευθύνθηκε στις 9 το πρωί από την Καλόλιμνο, στα Ίμια ενώ παραβίασε και τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Άμεσα σκάφος του τουρκικού λιμενικού έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το ελληνικό. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, τρία ακόμα πλοία που ήταν σταθμευμένα στη βάση του Turgutreis, έλαβαν εντολή να κατευθυνθούν στην περιοχή.

%cf%84%ce%bf%ce%b8%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c

Όπως συμπληρώνει CnnTürk στις 09.35 το ελληνικό σκάφος του λιμενικού έπαθε βλάβη, βρισκόμενο μάλιστα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, με τους Έλληνες λιμενικοί να επιχειρούν να μιλήσουν στους Τούρκους, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα το ελληνικό σκάφος έμεινε 30 λεπτά στα τουρκικά χωρικά ύδατα μέχρι να επσικευαστεί και στην συνέχεια στις 10.15 ρυμουλκήθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η ένταση, γράφει το τουρκικό CnnTürk κράτησε συνολικά 75 λεπτά μέχρι να αποχωρήσει το ελληνικό σκάφος αφού χρειάστηκε να φέρει υλικά για την επισκευή μηχανικός από την Κω με φουσκωτό.