Το "χαβά" τους οι Τούρκοι: Στήνουν θερμά επεισόδια στο Αιγαίο- Όργιο προπαγάνδας από τα ΜΜΕ

Απτόητοι συνεχίζουν οι Τούρκοι να προκαλούν με παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων στα Ιμια. Παράλληλα συνεχίζουν να  διοχετεύουν στον Τύπο βίντεο και φωτογραφίες από διάφορα περιστατικά στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της προπαγάνδας.

Χθες την Τρίτη 2 Φεβρουάριου η προκλητικότητα τους ξεπέρασε τα όρια στα Ιμια τα οποία αποκαλεί «Καρντάκ» και τα θεωρεί «γκρίζες ζώνες» με τα τουρκικα Μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται σε δύο περιστατικά μεσα στην ιδια μέρα. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, το δεύτερο επεισόδιο εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στις 18:30 και τα δύο πολεμικά πλοία ήρθαν «μύτη με μύτη» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Στη συνέχεια, σκάφος του τουρκικού λιμενικού μπήκε ανάμεσα στα δύο πλοία, ενώ το Anadolu κάνει λόγο για «θερμό επεισόδιο» αρκετών λεπτών. Αμέσως μετά, το πλοίο του τουρκικού πολεμικού αποχώρησε προς την Αλικαρνασσό και το ελληνικό προς την Ελλάδα.

Η Hurriyet γράφει ότι το ελληνικό πλοίο πλησίασε τις βραχονησίδες και το τουρκικό πήγε ακριβώς μπροστά του, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων. Τα πλοία έμειναν για λίγη ώρα σε αυτό το σημείο, με το σκάφος του τουρκικού λιμενικού ανάμεσά τους, το οποίο «έκανε μανούβρες για να τα απομακρύνει».

Δείτε φωτογραφίες από το επεισόδιο από το «Anadolu»

Η Hurriyet ανέβασε βίντεο υποστηρίζοντας ότι πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής έδεσε στα Ιμια

Τουρκικό σκάφος της Ακτοφυλακής τράβηξε φωτογραφίες σε απόσταση δύο μέτρων από τις ακτές των Ιμίων, πυροδοτώντας νέα ένταση στο Αιγαίο. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 12:05 το μεσημέρι και στο βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η τουρκική Hurriet εμφανίζει 5-6 αξιωματικούς να βρίσκονται πάνω στο κατάστρωμα του τουρκικού σκάφους το οποίο, όπως υποστηρίζει, παρέμεινε εκεί για 10 ολόκληρα λεπτά.

Από την πλευρά της πάντως, η Αθήνα διαψεύδει ότι υπήρξε σχετικό περιστατικό, κάνοντας λόγο για συνέχιση της τουρκικής προπαγάνδας. Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Aksam (σ.σ. με πηγή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan) αναφέρει ότι «οι ομάδες της Τουρκικής Ακτοφυλακής που συνεχίζουν τις περιπολίες στα Ίμια, σήμερα πλησιάζοντας σε απόσταση δύο μέτρων, προέβησαν σε εξέταση των βραχονησίδων από το σκάφος και τράβηξαν φωτογραφίες. Την ίδια ώρα, ο ελληνικός στρατός απλά παρακολουθούσε τους Τούρκους αξιωματικούς από απόσταση ενός μιλίου».

Η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής Sozcu, μετέδωσε από την μεριά της ότι ενώ περνούσε από τις βραχονησίδες των Ιμίων το ενεργειακό πλοίο, με το όνομα «Yasinbey» της εταιρείας «Karadeniz Powership» μήκους 170 μέτρων, παρατηρήθηκε ότι κινητοποιήθηκε το ελληνικό σκάφος. Την ίδια στιγμή όταν το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής υπ’ αριθμ. 101, που εκτελεί περιπολίες στην περιοχή, κατευθύνθηκε προς τις βραχονησίδες και το πλοίο Yasinbey, το ελληνικό σκάφος αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω.

imia
imia3
imia4