Wikileaks: Στο "μάτι" της CIA η ελληνική κρίση

Για δέκα μήνες η CIA παρακολουθούσε το θέμα του ελληνικού χρέους, έχοντας στρέψει την προσοχή της στις εκθέσεις και τις στάσεις των κομμάτων της Γαλλίας απέναντι στην ελληνική κρίση.

Όπως αποκαλύπτει ο ιστότοπος Wikileaks, το διάστημα από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012, η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ είχε επικεντρωθεί στο ρόλο της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας αναφορικά με τη διαχείριση του ζητήματος αλλά και τα «τρωτά» σημεία της Γαλλίας (κυβέρνησης και τραπεζών) στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας.

Επίσης αναζητούσαν «συγκεκριμένες προτάσεις και συστάσεις» για την αντιμετώπιση “της κρίσης της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, το δίκτυο κατασκοπείας της CIA είχε στηθεί από ειδικούς πράκτορες και με ηλεκτρονικά μέσα.

Μάλιστα υπό στενή παρακολούθηση ήταν όλοι οι Γάλλοι πολιτικοί, από τον Σαρκοζί και τον Ολάντ μέχρι τη Μαρίν Λεπέν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «έρευνες γίνονταν πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012, στη Γαλλία, αλλά και κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου γύρου, τον Απρίλιο και τον Μάιο, με… νικητή τον Φρανσουά Ολάντ.

Επιπλέον, η CIA επιδίωκε να μάθει «συγκεκριμένες προτάσεις και συστάσεις» που είχαν καταρτίσει οι γαλλικές παρατάξεις για την αντιμετώπιση της ευρύτερης κρίσης στην ευρωζώνη, που είχε ως επίκεντρο της Ελλάδα.

Οι έρευνες εστίαζαν στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κυρίως στους Σοσιαλιστές του κ. Ολάντ και στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν.

Όπως αναφέρουν τα WikiLeaks, η CIA εκτιμούσε πως ο κεντροδεξιός -τότε πρόεδρος- Νικολά Σαρκοζί δεν είχε «κλειδώσει» την επανεκλογή του στο Ελιζέ, και προσπαθούσε να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες για τις έριδες που μπορεί να υπήρχαν στο κόμμα του ή προεκλογικές αδυναμίες.