Για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων συζητά η Γερουσία του Καναδά

Ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης βρίσκεται η Βουλή του Καναδά. Της απόφασης να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ποντίων, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική συζήτηση. Εισηγήτρια του θέματος στη Γερουσία είναι η ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Πάνα Μέρτσαντ, που άνοιξε τη συζήτηση.

Στην εισήγησή της η Πάνα Μέρτσαντ (η πρώτη από τους δύο γερουσιαστές που εισάγει το θέμα προς συζήτηση, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και τοποθέτηση από τον επίσης ελληνικής καταγωγής Λέο Χουσάκος), αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό πλαίσιο. Παρέθεσε ακόμη και όσα προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία, επισημαίνοντας ότι η περίπτωση των Ποντίων πληροί όλα τα κριτήρια, απαριθμώντας τις χώρες και τις πόλεις που ήδη έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση.

Ζητώντας από το Σώμα ακόμα πέντε λεπτά, η 73χρονη γερουσιαστής ανέφερε και την προσωπική δραματική της ιστορία: «Ο πατέρας μου, όταν ήταν έξι ετών, ζούσε στη Σμύρνη. Είδε την οικογένειά του να ξεριζώνεται βίαια και να χωρίζεται. Αυτός μαζί με τη μητέρα του και τις δύο μικρότερες αδερφές του κατάφεραν να επιβιβαστούν σε ένα πλοίο. Η τρίτη κόρη της οικογένειας χάθηκε μέσα στον πανικό, και κανείς ποτέ δεν έμαθε τι απέγινε. Κατάφερε να ξεφύγει; Πνίγηκε; Έμεινε πίσω;».

Κλείνοντας την εισήγησή της, αναφερόμενη στους υπόλοιπους γερουσιαστές τόνισε πως η αναγνώριση και η θύμηση έχουν σημασία. Γι’ αυτό ζήτησε την υποστήριξή τους, ώστε ο Καναδάς να μπει στην ομάδα των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Οι γερουσιαστές καλούνται πλέον να εγκρίνουν την πρόταση, σύμφωνα με την οποία ζητείται να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και να καταδικαστεί κάθε προσπάθεια άρνησής της, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Επίσης ζητείται να οριστεί σε όλη τη χώρα η 19η Μαΐου ως ημέρα ιστορικής μνήμης. Πρόταση ή οποία, αν και εφόσον εγκριθεί, αναμένεται να “φτάσει” στα χέρια της καναδικής κυβέρνησης για την τελική της θεσμοθέτηση.