Διεθνής Αμνηστία: Τραγικές οι συνθήκες υγιεινής στον καταυλισμό του Ελληνικού

Μετά από επίσκεψή τους, το περασμένο Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017, στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελληνικού, οι ερευνητές της Διεθνής Αμνηστίας στην σχετική τους ανακοίνωση αποφάνθηκαν :”μεγάλες ελλείψεις σε εγκαταστάσεις υγιεινής και σε εξαερισμό, καθώς και ανεπαρκή αριθμό σε τουαλέτες και ντους”, ενώ δεν ήταν λίγα και τα περιστατικά ανθρώπων να κοιμούνται σε σκηνές και να είναι εκτεθειμένοι στο κρύο και στη βροχή.

Οι πρόσφυγες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη παροχή ζεστού νερού. Μεταξύ των ανθρώπων από τους οποίους οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας πήραν συνέντευξη, υπήρξαν και ευπαθή άτομα, όπως ασυνόδευτα αγόρια και γυναίκες, που ταξίδεψαν μόνες με τα παιδιά τους. Επισήμαναν πως φοβούνται για την ασφάλειά τους στον καταυλισμό και μίλησαν για την απόγνωση που βιώνουν εξαιτίας των κακών συνθηκών και της απελπισίας ελέω και της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων. Οι Αφγανοί πρόσφυγες, από τους οποίους η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνέντευξη, έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμά μετεγκατάστασης, λόγω της εθνικότητάς τους, ή επειδή δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για οικογενειακή επανένωση.

Η Λία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, σε σχετική της ανακοίνωση, υπογραμμίζει: “οι ελληνικές αρχές πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να βελτιωθούν οι άθλιες συνθήκες υποδοχής στο hot spot προσφύγων στο Ελληνικό και να παράσχουν, με τη συνδρομή της Ε.Ε., κατάλληλες εναλλακτικές για τη διαμονή τους”.

Η οργάνωση, επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά, την έκκλησή της προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., ώστε να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης σε όλους τους αιτούντες άσυλο, να εφαρμόζουν έναν ευρύ ορισμό της οικογένειας όταν εξετάζουν υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης και να επιτρέψουν την είσοδο, μέσω χορήγησης βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους, σε αιτούντες άσυλο που χρήζουν άμεσα ειδικής φροντίδας.