Βόμβα στο Κορδελιό: Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους 50.000 κάτοικοι

Την ερχόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση για την απενεργοποίηση βόμβας Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από την περιοχή του Κορδελιού, που θα περιλαμβάνει ακόμα και απομάκρυνση πολιτών σε ακτίνα 2 χλμ περιμετρικά από το χώρο εντοπισμού της.

Για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η νέα συνεδρίαση της Διεύθυνσης Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ από την συνεδρίαση θα ανακοινωθεί ο τελικός σχεδιασμός αλλά και οι οδοί των οποίων οι κάτοικοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας, η οποία εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε εξωτερικό χώρο βενζινάδικου στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού, θα πραγματοποιηθεί από κλιμάκιο του στρατού.

Πριν την έναρξη της επιχείρησης, θα πραγματοποιηθεί οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, για τουλάχιστον τέσσερις ώρες, σε ακτίνα 2 χλμ περιμετρικά από το χώρο εντοπισμού της βόμβας.

Εκτιμάται ότι στην περιοχή κατοικούν περίπου 50.000 έως 60.000 πολίτες. Τη συγκεκριμένη μέρα θα βρίσκονται για παν ενδεχόμενο επί ποδός το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία.

Η βόμβα, η οποία δεν εξερράγη όταν ερρίφθη, είναι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μήκους 1 μέτρου και βάρους 250 κιλών.

Παράλληλα για το περιστατικό ενημέρωσε το περιφερειακό συμβούλιο αλλά και για τη διαδικασία απενεργοποίησης και απομάκρυνσης του βλήματος που θα ακολουθηθεί η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, τονίζοντας ότι τα εκρηκτικά που περιέχει το βλήμα είναι 150 κιλά.

Η κυρία Πατουλίδου τόνισε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη εβδομάδα και ότι δε χρειάζεται πανικός, αφού η απενεργοποίηση και η απομάκρυνση θα γίνει με τον πιο υπεύθυνο τρόπο.

«Όλα θα πάνε καλά, απλά θέλει την οργάνωση. Για να είμαστε σίγουροι θα υπάρχει απομάκρυνση των κατοίκων σε ακτίνα δυο χιλιομέτρων από το σημείο που βρέθηκε η βόμβας. Μπορεί να είναι 50.000 αλλά και περισσότεροι κάτοικοι, γιατί δεν πρόκειται για αραιοκατοικημένη περιοχή. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου», σημείωσε μιλώντας στο seleo.gr η ανριπεριφερειάρχης.