Επεισοδιακή επίσκεψη Μουζάλα στο Ελληνικό- Σπρώξιμο, φωνές και ένταση με πρόσφυγες 

Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα το πρωί στον καταυλισμό του Ελληνικού, όπου εξαγριωμένοι πρόσφυγες δεν άφηναν να περάσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,  Γιάννης Μουζάλας.

Η παρουσία του στο χώρο προκάλεσε ένταση και φωνές με τους πρόσφυγες να φωνάζουν » go away» στην προσπάθεια του να σπάσει το λουκέτο και να μπει σε χώρο που τελεί υπό κατάληψη.

Εικόνες ντροπής με έναν υπουργό να σπρώχνει και να σπρώχνεται από την μια πλευρά της πόρτας  και από την άλλη πλευρά να μεγαλώνει το πλήθος που δεν ήθελε να επιτρέψει να ανοίξει η πόρτα.

dfsf

Κάποιοι πρόσφυγες κουνούσαν τα παιδιά τους στον αέρα, και μάλιστα ο κ. Μουζάλας πήρε κάποια στιγμή αγκαλιά ένα από τα παιδάκια που έκλαιγε λόγω της έντασης.

Ο υπουργός αρχικά κατάφερε να μπει για λίγα λεπτά στον καταυλισμό, αλλά ήταν τέτοια η ένταση που αμέσως βγήκε.

Η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε αφού έγινε γνωστό πως πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, καθώς δεν έχουν ζεστό νερό να κάνουν μπάνιο, το φαγητό δεν είναι καλής ποιότητας και δεν έχουν πλυντήρια να πλύνουν τα ρούχα τους.


Σοκ από τις γροθιές αστυνομικού με παιδί

Οι πρόσφυγες αντέδρασαν στην παρουσία του υπουργού και τα πνεύματα οξύνθηκαν.

Ένας μικρός πρόσφυγας άρχισε να σπρώχνει αστυνομικό που βρισκόταν μπροστά στην είσοδο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση, με αστυνομικό και  πρόσφυγα να ανταλλάσσουν γροθιές. Και όλα αυτά σε ζωντανή σύνδεση,

Τελικά μετά από συζητήσεις η πόρτα άνοιξε και ο υπουργός μπήκε στον χώρο που τελούσε υπό κατάληψη. Μάλιστα ο κ. Μουζάλας, παρέδωσε συμβολικά την αλυσίδα σε έναν αστυνομικό λέγοντας ότι  «η πόρτα δεν θα ξανά κλείσει, είμαστε κράτος με νόμους». Ο υπουργός κατευθύνθηκε, υπό τις αποδοκιμασίες των μεταναστών, σε αίθουσα του αεροδρομίου, από όπου σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «χειραγωγικά και χειραγωγημένα σκηνικά», καταγγέλλοντας μάλιστα πως δεν υπήρξε «απεργία πείνας» αλλά, αντίθετα, προσπάθεια να εμποδίσουν από τους αρμόδιους να φέρουν το φαγητό στους μετανάστες.

«Τα επεισόδια τα έκαναν τριάντα άνθρωποι», εκτίμησε ο ίδιος.  «Την ίδια ώρα που φώναζαν ότι θέλουν να πάνε τα παιδιά σε σχολείο, τα σχολικά περίμεναν απέξω για να πάρουν τα παιδιά», τόνισε ο υπουργός.

«Όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος μέσα σε αυτή τη δομή είναι ελεύθερος να φύγει και να υποστεί τις συνέπειες της πράξης του», πρόσθεσε.

«Οι ελλείψεις δεν δικαιολογούν παραβίαση του νόμου και δεν θα την ανεχθούμε», υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας πως όπως το κράτος δεν ασκεί βία, κατά τον ίδιο τρόπο δεν πρόκειται να την ανεχτεί.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόσφυγες με τσαντίρια στους δρόμους και τις πλατείες…μπορεί να μην τους αρέσει το φαΐ αλλά φαΐ έχουν», υπογράμμισε.

Στον καταυλισμό βρέθηκε και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Κάποια στιγμή οι τόνοι ανέβηκαν ιδιαίτερα με ορισμένους να κατηγορούν τον κ. Κωνσταντίνου ότι υποκίνησε τα επεισόδια. Ο ίδιος εξαιρετικά οργισμένος, αρνήθηκε τον ισχυρισμό. «Ξεφτίλες, η αριστερά πάλεψε σε αυτό τον τόπο, ξεφτιλισμένοι. Άντε από κει τώρα, (σ.σ. που λες ότι) «το στήνεις», ντροπή σου. Δεν φοβάμαι κανέναν, και δεν θα φοβηθώ, αθλιότητες κάνετε», ακούστηκε να φωνάζει ο κ. Κωνσταντίνου.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε μιλήσει με σκληρά λόγια για τον κ. Μουζάλα: «Απειλεί τους πρόσφυγες. Είναι πρωτοφανές σε αυτήν τη χώρα. Υπουργός να απειλεί πρόσφυγες, ενώ είναι ένοχος για τους 3 νεκρούς στη Μόρια. Απαράδεκτος, απαράδεκτος να βγαίνει και να απειλεί. Δεν θα περάσει η τρομοκρατία».

Προτεινόμενα για εσάς