Μείωση έως 50% των εισακτέων στα ΑΕΙ ζητούν οι πρυτάνεις

Έως και 50% μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ) το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ζητούν από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου οι πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έστειλαν προς το υπουργείο Παιδείας αιτιολογημένες εισηγήσεις για τον αριθμό των εισακτέων που μπορούν να υποδεχθούν το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Μιλώντας στην εφημερίδα πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων επισημαίνουν την ανάγκη για δραστικές περικοπές στον αριθμό των εισακτέων, λόγω της υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών, του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων σε διδακτικό προσωπικό που δεν αναπληρώθηκαν, τις ελλείψεις σε υποδομές αλλά και του πρόσθετου αριθμού φοιτητών που αναγκάζονται να εκπαιδεύσουν λόγω και των μετεγγραφών.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση σε τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών κάτω από αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ζητούν να «ψαλιδιστούν» οι εισακτέοι κατά 50%, ακολουθεί το ΤΕΙ Αθήνας που ζητά μείωση 42% και έπονται το Πανεπιστήμιο Πειραιά (-35,80%), το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (-34,10%) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (-30%).