Τουρκικά ΜΜΕ: Επίσκεψη "έκπληξη" στα Ίμια - Δεν συνάντησαν αντίσταση τα σκάφη

Το νέο σκηνικό έντασης που έστησε σήμερα Κυριακή, 29 Ιανουαρίου η Άγκυρα στο Αιγαίο με την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί πρώτο θέμα στα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Επίσκεψη – έκπληξη στα Ιμία  χαρακτηρίζει το γεγονός  η «Daily Sabah»  το οποίο εκτυλίχθηκε σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων με την Ελλάδα και το αποδίδει στην απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που χαρακτηρίζονται «πραξοκοπηματίες», στη γειτονική χώρα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η  Τουρκία αποκρούει τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα επιχείρησε να αποτρέψει την προσέγγιση των Ιμίων από την τουρκική πυραυλάκατο, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που δείχνουν ένα σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής να πλέει δίπλα στην πυραυλάκατο.

Η «Milliyet» και αυτή με την σειρά της χαρακτηρίζει  «επίσκεψη-έκπληξη» την παραβίαση των χωρικών μας υδάτων και υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα τουρκικά σκάφη δεν συνάντησαν καμία αντίσταση από τις ελληνικές δυνάμεις.

Από την πλευρά της η «Hurriyet», παρουσίασε την είδηση, διευκρινίζοντας ότι η περιοχή είναι «διαφιλονικούμενη» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 11.00 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας: 

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 11:00 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».