Το συγκινητικό "4.1 Miles" για το προσφυγικό που διεκδικεί το Όσκαρ (vid)

Το βραβείο Όσκαρ διεκδικεί το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της Δάφνης Ματζιαράκη “4.1 Miles”, με θέμα το προσφυγικό.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι εμπνευσμένος από την απόσταση που χωρίζει τις ακτές της Λέσβου από τα παράλια της Τουρκίας. Το περιεχόμενο καταγράφει τις επιχειρήσεις των Λιμενικών Αρχών της Λέσβου και του Κυβερνήτη Κυριάκου Παπαδόπουλου, οι οποίοι καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες καθημερινά, ώστε να σώσουν τους πρόσφυγες που επιχειρούν να φτάσουν στα ελληνικά εδάφη.

Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, η Δάφνη Ματζιαράκη ήταν στο σκάφος του Κ. Παπαδόπουλου για τρεις εβδομάδες, παρακολουθώντας το έργο του από κοντά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διακρίνεται η φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο βραβεύθηκε με φοιτητικό Όσκαρ που απονέμει κάθε χρόνο η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών σε φοιτητές αμερικανικών πανεπιστημίων.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η Δάφνη Ματζιαράκη κάνει αναφορά στην εμπειρία της κατά τα γυρίσματα του «4.1 Miles»:

«Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι ένας άνθρωπος που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ μου, στο οποίο ο Κυριάκος είναι ο κεντρικός ήρωας».

Το βίντεο με τα «4.1 μίλια», όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των NYT:



Ποια είναι η Δάφνη Ματζιαράκη

Η Δάφνη είναι φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Μπέρκλεϊ και Διεθνών Σχέσεων στο Μπρίστολ. Στην Ελλάδα εργαστεί στον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, παρουσιάζοντας για πέντε χρόνια το EuRaNEt, μια εκπομπή για ευρωπαϊκά θέματα στο ραδιόφωνο του σταθμού. Παράλληλα έκανε συχνά ανταποκρίσεις στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» με την ίδια θεματολογία.

Αργότερα μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο είναι η μόνιμη έδρα της, και παράλληλα στέλνει θέματα στην Καθημερινή.