Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η αν. Μακεδονία - Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Καβάλα

Οι Δήμοι Καβάλας, Παγγαίου αλλά και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστου Μέτιου, μετά και το σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι κατά τόπους Δήμαρχοι των περιοχών.

Η μεγάλης έντασης χιονόπτωση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ψυχρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστο το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της ανατολικής Μακεδονίας.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες ακόμα και στο κέντρο της Καβάλας, ενώ λόγω της μορφολογίας της πόλης περισσότεροι από το μισό πληθυσμό είναι αποκλεισμένοι από το μεσημέρι, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η έλλειψη αλατιού καθήλωσε όλα τα συνεργεία του Δήμου Καβάλας και μόλις πριν μια ώρα μετά την προμήθεια αλατιού από την αντιπεριφέρεια ξεκίνησαν οι προσπάθειες διάνοιξης των βασικών οδικών αρτηριών και ρίψης αλατιού, ώστε να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος που οδηγεί προς το Γενικό Νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ.

Στην Περιφερική Ενότητα Δράμας υπήρχε επάρκεια αλατιού, αλλά η ισχυρή χιονόπτωση κατέστησε σχεδόν αδύνατη κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί συνεχώς ανοιχτό εθνικό οδικό δίκτυο. Σε πολλές περιτπώσεις το χιόνι μέσα στο κέντρο της πόλης έχει ξεπεράσει τους τριάντα πόντους.

Το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύει την κυκλοφορία των οχημάτων σε ένα μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ απαγορεύεται και η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκίνητων.

Από το μεσημέρι δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των υπεραστικών ΚΤΕΛ Καβάλας και Δράμας, ενώ κλειστό παραμένει και το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», καθώς δεν ήταν δυνατόν ολοκληρωθεί ο αποχιονισμός της πίστας.

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας

Όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, στους νομούς Χαλκιδικής και Κιλκίς, τα οχήματα κινούνται με αλυσίδες σ΄ ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Στο νομό Ημαθίας η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 76ο χιλιόμετρο έως το 98ο χιλιόμετρο και στις επαρχιακές οδούς Βέροιας – Σελίου, από το 4ο έως το 26ο χιλιόμετρο, Νάουσας – Σελίου από το 3ο έως το 17ο χιλιόμετρο, Βέροιας – Δασκίου, από το 2ο έως το 43ο χιλιόμετρο, Βέροιας – Κωστοχωρίου, από το 2ο έως το 19ο χιλιόμετρο, Νάουσας – 3-5 Πηγαδίων, από το 3ο έως το 17ο χιλιόμετρο και Νάουσας – Ροδοχωρίου, από το 3ο χιλιόμετρο μέχρι το 14ο χιλιόμετρο. Στην Εγνατία οδό η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Πέλλας, στο δευτερεύον οδικό δίκτυο από τοπική κοινότητα Κερασιάς έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, σε όλο το επαρχιακό και στο δημοτικό οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας.

Στο νομό Σερρών, στις εθνικές οδούς Σερρών – Δράμας, από το 37ο έως το 52ο χιλιόμετρο, Δράμας – Αμφίπολης, από το 25ο χιλιόμετρο έως τον Κόμβο Αμφίπολης, Σερρών – Καβάλας, από το 38ο χιλιόμετρο, μέχρι τα όρια του νομού Καβάλας και στις επαρχιακές οδούς Προμαχώνα – Αγγίστρου, από το 1ο μέχρι το 10ο χιλιόμετρο και Σιδηροκάστρου – Καρυδοχωρίου (από Φαιά Πέτρα έως Καρυδοχώρι). Σημειώνεται, ότι στις παραπάνω εθνικές οδούς δεν επιτρέπεται η κίνηση για τα φορτηγά μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Στο νομό Πιερίας, στις εθνικές οδούς Κατερίνης – Ελασσόνας, από 23ο χιλιόμετρο (Φωτεινά) έως το 42ο χιλιόμετρο (όρια νομού Λάρισας), Κατερίνης – Ελατοχωρίου (από το 13ο χιλιόμετρο μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο) και στους επαρχιακούς δρόμους Μοσχοποτάμου – Ελατοχωρίου και Αιγινίου – Κολινδρού.

Προτεινόμενα για εσάς