Βαρύς χιονιάς και πολικές θερμοκρασίες- Το έστρωσε στην Αττική

Στα λευκά έχει ντυθεί απο τη νύχτα και η Αττική. Έντονη χιονόπτωση σημειώθηκε  στο Λεκανοπέδιο όπου τα ξημερώματα μέσα σε μισή ώρα το «έστρωσε» στα βόρεια προάστια των Αθηνών (Κηφισιά, Μαρούσι, Εκάλη, Νέα Ερυθραία), ενώ χιόνι έπεσε τόσο στο κέντρο της πρωτεύουσας, όσο και στα νότια προάστια. Αυτή τη στιγμή η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί κανονικά στα περισσότερα σημεία της Αττικής, με λίγους δρόμους μόνο στα βόρεια του νομού να παραμένουν κλειστοί λόγω της χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τα επόμενα 24ωρα θα είναι οι, κατά τόπους, χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ανατολικής χώρας, οι θυελλώδεις βοριάδες 8-9 μποφόρ στα πελάγη και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Αποκατάσταση των δρομολογίων στα μέσα σταθερής τροχιάς

Κανονικά διεξάγονται αυτή τη στιγμή τα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου σε όλο το μήκος του δικτύου. Νωρίτερα, τα δρομολόγια με κατεύθυνση προς Κηφισιά εκτελούνταν μόνο μέχρι τον σταθμό «Ειρήνη», καθώς οι ράγες του ηλεκτρικού είχαν καλυφθεί από χιόνι με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί η κυκλοφορία των συρμών.

hsap-kifisia

Διακοπή της κυκλοφορίας, λόγω χιονόπτωσης, σε περιοχές της Αττικής

Λόγω χιονόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις εξής περιοχές, όπως ανακοίνωσε, η Τροχαία:

-Στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το ύψος του εστιατορίου «Ζυγός» στο ρεύμα προς το καζίνο.

-Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου.

-Στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος της διασταύρωσης με τη λεωφόρο Θησέως στην Εκάλη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Τροχαία, δεν επιτρέπεται, λόγω χιονόπτωσης, η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη έως τον κόμβο Σχηματαρίου. Επίσης, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία ανάλογων φορτηγών στην περιφερειακή οδό Ελευσίνας – Θήβας, από το 3,5 χλμ στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τα υπόλοιπα οχήματα.

euniki-odos-sximatari

Τα ξημερώματα το “έστρωσε” σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας όπως η λεωφόρος Κηφισίας

%cf%87%ce%b9%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1%cf%835

%cf%87%ce%b9%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1%cf%82

papagou-xioni-ena

 

Στη Φυλή το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα.

%cf%87%ce%b9%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1%cf%834

Ακόμα και σε νοτιότερες περιοχές της Αττικής όπως η Νέα Σμύρνη, γειτονιές ντύθηκαν στα λευκά.

%cf%87%ce%b9%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1%cf%83-6

Στο Πήλιο, σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν 4 άτομα από τα αυτοκίνητά τους, που ακινητοποιήθηκαν λόγω παγετού, στην Ε.Ο. Κισσού-Χανίων, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί σήμερα και την Παρασκευή. Η ΕΛΑΣ συνιστά σε οδηγούς και πεζούς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Χιόνι και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν στην Ήπειρο

Χιονίζει μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και την Κόνιτσα. Το χιόνι πέφτει σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων, ενώ επί ποδός βρίσκεται η Πολιτική Προστασία στο νομό. Ήδη έχουν συγκροτηθεί συνεργία για τα μηχανήματα, ενώ έχει γίνει και διανομή αλατιού σε περιοχές του δήμου Ιωαννιτών, το οποίο οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εάν υπάρξει ανάγκη. Οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται και στην Κρήτη. Στα λευκά έχουν ντυθεί ήδη περιοχές όπως η Βιάννος, η Αγία Βαρβάρα και τ’ Ανώγεια αλλά και η περιοχή του Ομαλού στα Χανιά.

Θυελλώδεις άνεμοι

Ισχυροί βορειανατολικοί άνεμοι, που φθάνουν κατα τόπους τα 9 με 10 μποφόρ, πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να είναι σε ισχύ από το πρωί απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Κλειστό είναι το πορθμείο Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα. Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια των πλοίων σε Καβάλο-Πρίνο, Κεραμωτή-Θάσο, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη.

Κανονικά οι πτήσεις

Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» είναι ανοικτό και λειτουργεί κανονικά, ενώ δεν έχει ακυρωθεί καμία πτήση.

Προετοιμασμένη δηλώνει η Περιφέρεια Αττικής

«Είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κύμα κακοκαιρίας σε συνεργασία με όλους τους δήμους και σε διαρκή συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική, την Τροχαία και άλλους εμπλεκόμενους φορείς» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής Γιώργος Καραμέρος, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια διαθέτει επαρκή ποσότητα άλατος αποθηκευμένη σε περίπτωση που αυξηθούν οι ανάγκες. Μάλιστα, λόγω της διάρκειας του έκτακτου καιρικού φαινομένου συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υπομονετικοί, καθώς προέχει ο καθαρισμός των κεντρικών οδικών αρτηριών, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ο καιρός σήμερα

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά, όπου τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 και βαθμιαία 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Η επέλαση του χιονιά θα συνεχιστεί και την Παρασκευή. Συγκεκριμένα προβλέπονται χιονοπτώσεις – κατά τόπους πιο πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική και βόρεια Πελοπόνησσο, τα νησιά τυ Αιγαίου και την Κρήτη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και αύριο σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ισχυρός παγετός θα επικρατήσει κυρίως στη βόρεια, δυτική και κεντρική Ελλάδα.