Telegraph: Χωρίς τέλος η λιτότητα στην Ελλάδα - Κρίσιμο το καλοκαίρι του 2017

Με τη Βενεζουέλα παρομοιάζει η Telegraph την Ελλάδα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, κάνοντας αναφορά σε κομμάτια από την πραγματικότητα στη χώρα λίγο πριν εκπνεύσει το 2016.

Νοσοκομεία χωρίς σύριγγες. Λεωφορεία που σκουριάζουν παρατημένα γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να ξοδέψουν χρήματα για επισκευές. Οι σκηνές αυτές, φέρνουν περισσότερο στο μυαλό τους απελπισμένους κατοίκους της Βενεζουέλας, παρά τους Έλληνες, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας υπογραμμίζει ωστόσο πως αν και η Αθήνα δεν πρωταγωνίστησε το 2016 στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, όπως έγινε το 2015, οι προειδοποιήσεις σε μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Δεκέμβριο, αποκαλύπτουν τις συνέπειες που έχουν τα επαναλαμβανόμενα αυστηρά οικονομικά μέτρα, σε μια χώρα όπου η λιτότητα δείχνει να μην τελειώνει ποτέ.

Το άρθρο υπενθυμίζει επίσης την κόντρα που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και το ΔΝΤ τις τελευταίες εβδομάδες, κάνοντας ειδική αναφορά στο blog του Πολ Τόμσεν και τις προειδοποιήσεις που αυτό περιελάμβανε, επισημαίνοντας ότι η «μάχη» που δινόταν πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες έγινε τώρα δημόσια. «Και μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Συνεχίζοντας το δημοσίευμα, σημειώνει ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η περίοδος «ησυχίας» για την Ελλάδα τελείωσε και ότι την περιμένει ένα ακόμη καλοκαίρι γεμάτο εντάσεις.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στις πρόσφατες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, μια κίνηση η οποία θεωρήθηκε «σύμβολο ανυπακοής» που προκάλεσε το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Αν και το θέμα λύθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, με επιστολή από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προς το Eurogroup, το ΔΝΤ δεν έχει πειστεί ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα επαρκούν. Η υπόλοιπη Ευρωζώνη ζητά αποτελέσματα προτού χορηγήσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Με αυτόν τον ρυθμό, είναι απίθανο το ΔΝΤ να μετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει το δημοσίευμα.