Στην "κατάψυξη" μπήκε η χώρα- Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες το Σάββατο

«Παγωμένο» το σκηνικό σε όλη τη χώρα σήμερα με χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ανατολικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και πρόσκαιρα στα νότια 8, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια. Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ παγετός θα κάνει την «εμφάνισή» του κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ισχυρός στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Συγκεκριμένα για την Αττική περιμένουμε χιονοπτώσεις σε Πάρνηθα, Πεντέλη, Κιθαιρώνα και πρόσκαιρα στον Υμηττό, αλλά και σε περιοχές των βορείων προαστίων με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 350 με 400 μέτρα και πάνω. Γενικά στο λεκανοπέδιο θα πέφτει κατά διαστήματα χιονόνερο ενώ ο ισχυρός βοριάς θα κάνει το κρύο ακόμα πιο έντονο.

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στη βόρεια και ιδιαίτερα στη βορειοδυτική Ελλάδα με τον υδράργυρο σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας να κατρακυλάει ακόμη και κάτω από τους -7 βαθμούς Κελσίου.

Από την Κυριακή περιμένουμε βελτίωση του καιρού όμως το κρύο θα παραμείνει.

Σοβαρά προβλήματα στην Χαλκιδική

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

• στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης / Ιερισσού, (μέσω Ταξιάρχη),

• στην Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου / Βαρβάρας / Ολυμπιάδας,

• στη δασική Οδό Πολυγύρου / Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά),

• στην Επαρχιακή Οδό Παλαιόκαστρου/ Ταξιάρχη.

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Σφοδρή χιονοθύελλα στο Πήλιο

Σφοδρή χιονοθύελλα που η έντασή της μετριάστηκε τα ξημερώματα έπληξε το Πήλιο, με αποτέλεσμα το ύψος του χιονιού στα Χάνια να ξεπερνά τα 80 εκατοστά, με την θερμοκρασία να υποχωρεί στους μείον έξι βαθμούς Κελσίου. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έδωσαν πραγματική μάχη όλη την νύχτα για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς στον οδικό άξονα Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολινδρύνη, ανέφερε ότι «συνολικά 21 εκχιονιστικά κινούνταν όλη την νύχτα υπό σφοδρή χιονοθύελλα στο Πήλιο και κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους. Το ίδιο συνέβη και προς την Ανάβρα στην Όθρυ, αλλά και προς τα Κανάλια, το Κεραμίδι και το Βένετο στο Δυτικό Πήλιο προς την Λάρισα».

Σήμερα το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου στις Αγριόλευκες έμεινε κλειστό για λόγους ασφαλείας, καθώς πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.