Έντονες αντιδράσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη για την απελευθέρωση του Αφγανού δράστη

Έντονες αντιδράσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως ο βιαστής και δολοφόνος της 19χρονης φοιτήτριας Μαρίας Λαντενμπέργκερ στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας είναι το ίδιο πρόσωπο που καταδικάστηκε στην Ελλάδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας 20χρονης και βρέθηκε εκτός φυλακής μετά από 1,5 χρόνο.

Στην παραπάνω αποκάλυψη προέβη χθες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών που ανακοίνωσε ότι «χθες το βράδυ ταυτοποιήθηκε ξεκάθαρα από τις ελληνικές αρχές στη βάση των δακτυλικών αποτυπωμάτων που είχαν σταλεί από τη Γερμανία» κάνοντας λόγο για μια «πολύ δυσάρεστη εξέλιξη» και για σοβαρές παραλείψεις των ελληνικών αρχών.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δεν έκρυψε την έντονη δυσφορία του για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα οι ελληνικές αρχές και κυρίως για το ότι δεν εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψής του, όταν δεν δηλώθηκε στο αστυνομικό τμήμα, ως όφειλε, μετά την αποφυλάκισή του. Εάν το είχαν πράξει, τότε ο δράστης θα είχε υποπέσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην αντίληψη των γερμανικών αρχών ασφαλείας σε έναν έλεγχο ρουτίνας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα συζητηθούν τώρα με την ελληνική πλευρά.

Την ίδια ώρα με κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη απάντησαν στις κατηγορίες για σωρεία παραλείψεων και λαθών στην οποία εμμέσως πλην σαφώς, αναφέρουν ότι οι γερμανικές Αρχές ήταν ενήμερες πολύ καιρό πριν για τα στοιχεία του δράστη του εγκλήματος και ότι υπήρχε πρόβλημα με το άσυλο, ωστόσο όμως οι ελληνικές αρχές δεν ρωτήθηκαν.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Αφγανός είχε υποβάλει και στην Ελλάδα αίτημα ασύλου ως ανήλικος, το 2013, αλλά απορρίφθηκε. Κατόπιν αυτού, όλα τα στοιχεία του, συμπεριλαμβανομένων και των δακτυλικών αποτυπωμάτων του, μπήκαν στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, προκειμένου να είναι ενήμερη οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, στην οποία ενδεχομένως να υπέβαλε και δεύτερο αίτημα ασύλου. Το Νοέμβριο του 2015, -συνεχίζει η ανακοίνωση- ο Αφγανός, μετά το αίτημα ασύλου στη Γερμανία, συμπεριελήφθη στους καταλόγους των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και εκεί είχε δηλώσει ότι ήταν 17 ετών.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Από τις γερμανικές Αρχές -μέσω του δικτύου αστυνομικής συνεργασίας- απεστάλησαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στην Ελληνική Αστυνομία δακτυλικά αποτυπώματα αλλοδαπού, που φέρεται ως δράστης υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας φοιτήτριας στη Γερμανία. Όπως προέκυψε ο συγκεκριμένος αλλοδαπός υπήκοος: Είχε υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος τον Ιανουάριο του 2013.

Δακτυλοσκοπήθηκε και τα στοιχεία του συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών του αποτυπωμάτων καταχωρήθηκαν στην κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων (Eurodac), όπου έκτοτε παραμένουν διαθέσιμα σε όλες τις υπηρεσίες των κρατών-μελών. Το αίτημα ασύλου που είχε υποβάλλει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013 είχε απορριφθεί. Σημειώνεται ότι για οποιοδήποτε νέο αίτημα σε άλλη χώρα κινούνται οι προβλεπόμενες ευρωπαϊκές διαδικασίες από την χώρα που δέχεται το νέο αίτημα ασύλου.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός:

Συνελήφθη το 2013 ως ανήλικος, δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων και κρατήθηκε σε φυλακή Ανηλίκων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία.
Τιμωρήθηκε με 10 χρόνια κάθειρξης ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσής του. Παρακολούθησε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Είχε ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλήρωσε 581 ημέρες εργασίας.

Εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα. Δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε. Η υφ’ όρον απόλυση είναι πάγιος θεσμός του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη και προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση για τους καταδίκους με πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή με τα 3/5. Η διάταξη για την απόλυση των κρατουμένων με τα 2/5 του ν. 4322/2015, σε περίπτωση κάθειρξης έως 10 χρόνια, ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, με κάποιες εξαιρέσεις.

Ωστόσο και χωρίς αυτές τις διατάξεις ο κρατούμενος θα αποφυλακιζόταν λίγους μήνες αργότερα. Σ’ όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας».

Αμετανόητος ο Παρασκευόπουλος

Iδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η θέση του κ. Παρασκευόπουλου, ο οποίος υπερασπίστηκε την απόφασή του για αποφυλάκιση του Αφηανού λέγοντας ότι «ο θεσμός των αδειών και ο θεσμός των απολύσεων, είναι θεσμοί οι οποίοι εισφέρουν ισοζύγιο υπέρ της νομιμότητας, διευκολύνουν την επανένταξη. Έχουμε κόστος, υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν με άδεια και κάνουν εγκλήματα».