Το "Σπίτι των Παιδιών" εγκαινίασε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στα εγκαίνια του τρίτου “Σπιτιού των Παιδιών” που αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη του καρκίνου.

“Με τιμή και συγκίνηση είμαι εδώ” δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος κι έκανε λόγο για “φλόγα αλληλεγγύης για το παιδί που δίνει αγώνα για τη ζωή. Η Φλόγα διαμορφώνει την οικογενειακή ατμόσφαιρα. Εδώ κι έξι χρόνια η Ελλάδα έχει χάσει πολλά -κι όχι μόνο εισοδηματικά αλλά- ψυχικά αποθέματα. Στην Ελλάδα όμως λειτουργεί ο θεσμός της οικογένειας. Γι’ αυτό κι η Ελλάδα θα αντέξει την κρίση, θα την ξεπεράσουμε”. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για το ρόλο του κοινωνικού κράτους το οποίο, όπως είπε, χαρακτηριστικά “στην Ελλάδα έχει υποστεί ρήγματα και κινδυνεύει. Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος κι εδώ και στην Ευρώπη για να γυρίσει στις ρίζες της, για να μην ξαναζήσουμε φασισμό, ρατσισμό. Χάσαμε τον προσανατολισμό μας, πρέπει να κάνουμε κοινή προσπάθεια με την Ευρώπη. Για πολιτισμό, ειρήνη, δημοκρατία, πολιτισμό”.

Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τη χορηγό του “Σπιτιού”, Ελισσάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού για την πράξη της που φανερώνει την ουσία της αγάπης. Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε μια ζωγραφιά που του έκαναν δώρο τα παιδιά που φιλοξενούνται στο σπίτι κι αφού τα ευχαρίστησε ζήτησε αν μπορεί να τη χαρίσει στα εγγόνια του.

Στο “Σπίτι των Παιδιών, χορηγίας της Ελλισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού, πρόκειται να φιλοξενηθούν εννιά οικογένειες από την περιφέρεια που συνοδεύουν τα παιδιά τους, τα οποία πρέπει να παραμείνουν στην Αθήνα για θεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών στα παιδιατρικά νοσοκομεία Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού.

Το “Σπίτι” αποτελείται από εννιά ειδικά διαμορφωμένα διαμερίσματα φιλοξενίας, ενώ στο ισόγειο διαμορφώθηκε αίθουσα εκδηλώσεων, όπου θα υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης ενημερωτικών εκδηλώσεων τόσο για τις οικογένειες της Φλόγας όσο και του ευρύτερου περιβάλλοντος για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Το νέο κτίριο ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε από τις δωρεές των φίλων της Φλόγας και βρίσκεται δίπλα στο βασικό ξενώνα που επίσης φιλοξενεί 35 οικογένειες με παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια.

Στην κ.Φωτεινέλλη αποδόθηκε τιμητική διάκριση από την πρόεδρο της Φλόγας, Μαίρη Τρυφωνίδη, η οποία χαρακτήρισε τα εγκαίνια ως “μέρα – σταθμό για εμάς, για την 35χρονη πορεία της Φλόγας.” Η κ. Τρυφωνίδου αναφέρθηκε εκτενώς στη λειτουργία και το έργο της Φλόγας, ενώ ανακοίνωσε τα εγκαίνια ενός ακόμη σπιτιού στο Χολαργό, το οποίο θα φιλοξενεί από το Μάρτιο του 2017 εφήβους μέχρι 16 ετών που θα ακολουθούν θεραπεία στον Άγιο Σάββα. Η κ.Τρυφωνίδου μιλώντας για τη χορηγό που προσέφερε μισό εκατομμύριο ευρώ, έκανε λόγο για “μια γυναίκα που προσφέρει, είναι απλή και διακριτική. Ήταν μαζί μας, στο πλευρό μας. Ευχαριστούμε που βρέθηκες στον δρόμο μας” τόνισε συγκινημένη.

Από την πλευρά της, η κ.Φωτεινέλλη αναφέρθηκε στο σύζυγό της Ιωάννη Κριτικό, στη μνήμη του οποίου έγινε η δωρεά “ήταν άνθρωπος που ήθελε να προσφέρει”. Αυτή η φράση χαρακτηρίζει και τη φιλοσοφία ζωής της κ.Φωτεινέλλη η οποία έχει πραγματοποιήσει πλήθος δωρεών. “Είμαι ευτυχής αν έχω συμβάλει έστω και λίγο στο έργο σας” συμπλήρωσε η κ. Φωτεινέλλη.

Στα εγκαίνια παρέστη κι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, υποπτέραρχος Γεώργιος Παρασχόπουλος κι ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Φλόγας “σήμερα θέλουμε να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε την πλειοψηφία του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού που με εντιμότητα και προσωπική αυτοθυσία καλύπτουν τα κενά του συστήματος της δημόσιας υγείας. Θέλουμε να τιμήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των νοσοκομείων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού που κάνουν το παν και φροντίζουν τα παιδιά μας.

“Χρειαζόμαστε δομές ώστε να κάνουμε μοντέρνα εργαστήρια” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, Απόστολος Πουρτσίδης.

Την εκδήλωση έκλεισαν τα παιδιά που φιλοξενούνται στη Φλόγα δίνοντας ένα γιορτινό τόνο τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ