Θερμό το "κλίμα" στο Αιγαίο: Ένταση στα Ίμια, 12 παραβιάσεις και εικονική αερομαχία

Ένταση δημιουργήθηκε το πρωί της Πέμπτης στα Ίμια, όταν ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά βρέθηκαν “αντιμέτωπα” με αποτέλεσμα να σπεύσει το ελληνικό Λιμενικό και να έρθει αντιμέτωπο με ταχύπλοο της τουρκικής Ακτοφυλακής σε απόσταση 50 μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι, κάθε χρόνο τέτοια εποχή που είναι η περίοδος ψαρέματος της τσιπούρας, έλληνες και τούρκοι ψαράδες έρχονται αντιμέτωποι, διεκδικώντας μεγαλύτερο μέρος από το αλίευμα.

Σύμφωνα με την εκδοχή ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Dogan στην Αλικαρνασσό, τουρκική ακταιωρός έσπευσε το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή, όταν 10 ελληνικά αλιευτικά από την Κάλυμνο και τη Λέρο, εντοπίστηκαν στα Ίμια. Σημειώνεται ότι το τουρκικό σκάφος εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα για περίπου μία ώρα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, στην περιοχή έφθασε σκάφος του Λιμενικού από την Κω, το οποίο άρχισε να περιπολεί κοντά στις βραχονησίδες. Στις 11:30 φέρεται να απογειώθηκε ελληνικό ελικόπτερο από τη Λέρο, το οποίο πέταξε στην περιοχή κάποιο διάστημα.

Στις 12:00 στην περιοχή γύρω από τις βραχονησίδες έφθασαν άλλα δύο σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής από το Τουργκουτρεΐς. Αφού επικράτησε ένταση, τελικά οι δύο πλευρές αποσύρθηκαν από την περιοχή.

12 παραβιάσεις και εικονική αερομαχία

Στο μεταξύ, αμείωτες παραμένουν οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Σήμερα Πέμπτη, 12 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 12 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά μαχητικά, 10 από τα οποία πετούσαν σε σχηματισμούς και δύο μεμονωμένα, προέβησαν επίσης σε 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Έξι από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.