Παρήγγειλαν το Δεκέμβρη δύο συστήματα θέρμανσης για... 884 πρόσφυγες

Στο έλεος της κακοκαιρίας έχουν αφεθεί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί σε καταυλισμούς της χώρας. Συγκεκριμένα στη Βόρεια Ελλάδα οι στρατιωτικές σκηνές που έχουν στηθεί για την φιλοξενία τους έχουν βουλιάξει στο χιόνι ενώ στα νησιά πλημμυρίζουν από τα νερά της βροχής και παρασύρονται από τους ισχυρούς ανέμους.

skkines-ref

snow00010

snow00012

snow00013

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας προκήρυξαν διαγωνισμό για την προμήθεια δύο συστημάτων θέρμανσης για ισάριθμους καταυλισμούς (σ.σ. στο Δερβένι και το Καβαλάρι Θεσσαλονίκης) που φιλοξενούν συνολικά 884 άτομα! Αυτό αποτελεί θρυαλλίδα, όταν βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα περισσότεροι από 55.000 προσφύγες. Με τον ίδιο διαγωνισμό σύμφωνα με τον “Ελεύθερος Τύπος”, θα γίνει και η προμήθεια 400 κιλών νάιλον για να σκεπαστούν οι σκηνές με ορίζοντα παράδοσης έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Οι εικόνες-ντροπής κάνουν τον γύρο του κόσμου

Οι φωτογραφίες από τους καταυλισμούς κάνουν τον γύρο του κόσμου εκθέτοντας την Ελλάδα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον ίδιο τον Γιάννη Μουζάλα. Για ακόμα μία φορά φάνηκε πως στην Ελλάδα δεν μπόρεσαν να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που δίνει η ΕΕ, για τους 50.000 πρόσφυγες που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχτεί να φιλοξενήσει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Πέτρας Ολύμπου μεταφέρθηκαν άρον – άρον από τις λυγισμένες από το βάρος του χιονιού σκηνές τους, και μόνον αφότου οι εικόνες ντροπής που είχαν αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέλη ΜΚΟ είχαν δείξει σε όλο τον κόσμο την αδυναμία ενός οργανωμένου, ευρωπαϊκού κράτους να προνοήσει για τα αυτονόητα: Ότι δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν άνθρωποι σε σκηνές σε πολικές θερμοκρασίες.

Έτσι, μοιράστηκαν στη Νέα Απολλωνία, την Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη. Στη Χίο, πάντως, η προσπάθεια να μετεγκατασταθούν περίπου 200 πρόσφυγες που βρίσκονται πάνω στην παραλία της Σούδας – έξω από τη ΒΙΑΛ δεν έχει ακόμη αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε οι εκκλήσεις του δημάρχου βρήκαν ανταπόκριση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ούτε το αίτημα του Μητροπολίτη Μάρκου προς τέσσερις ενορίες για να φιλοξενηθούν σε δικές τους αίθουσες οι πρόσφυγες, είχαν αποτέλεσμα. Το δε ρόλο των θερμαντικών σωμάτων θα παίξουν… βαρέλια μέσα στα οποία θα ανάβονται φωτιές, όταν παραδοθούν και καυσόξυλα.

flood0003

flood0006

flood00010