Εντυπωσιακή η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη -Θα κρατήσουμε την Ελλάδα ψηλά το μήνυμα του επισμηναγού (photo-vid)

Με τη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ενωμένοι, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να αξιοποιήσουμε σήμερα την εθνική κληρονομιά του «ΟΧΙ» για να αντισταθούμε στην κρίση και σε όσους επιβουλεύονται τα εθνικά μας δίκαια, επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να της δείξει το δρόμο να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα στη βάση των θεμελιωδών αρχών και αξιών της.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλιστα, σύμφωνα με το voria.gr έκανε πράξη ό,τι υποσχέθηκε, δηλαδή προσήλθε στην εξέδρα των επισήμων περπατώντας από το Μακεδονία Παλλάς. Στη διάρκεια της διαδρομής, αντάλλαξε χρόνια πολλά με τον κόσμο και χειροκροτήθηκε.

Συγκλόνισε για άλλη μια φορά ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξε πάνω από τη Θεσσαλονίκη με το F16 Block plus 52 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων Ζευς.

«Καλημέρα Ελλάδα, με ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια θα κρατήσουμε τη σημαία μας ψηλά, την Ελλάδα μας ψηλά. Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Ελλάδα» είπε από το κόκπιτ ο επισμηναγός Σωτήρης Στράλης, ο οποίος έχει πάνω από 1.500 ώρες πτήσης με F16.

Το αεροσκάφος φέτος απογειώθηκε από την 110 πτέρυγα μάχης για να φτάσει στη Θεσσαλονίκη και να δώσει μια ξεχωριστή παράσταση με μια σειρά από οριζόντιους και κατακόρυφους ελιγμούς.

Η ομάδα Ζευς που ιδρύθηκε το 2009 το τελευταίο διάστημα ταξίδεψε στο Βέλγιο και την Τσεχία όπου συγκέντρωσε το θαυμασμό.

Στον επισμηναγό Στράλη απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ευχήθηκε η υπέρμαχος στρατηγός να προστατεύει τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο συνεργάτης του επισμηναγού από το έδαφος με τη σειρά του αφιέρωσε την επίδειξη της ομάδας Ζευς «σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την πατρίδας μας αλλά και στις οικογένειες μας».

Ο επισμηναγός Στράλης είχε εντυπωσιάσει και το 2014 όταν είχε δημιουργήσει αίσθηση η φράση «Χρόνια πολλά Μακεδονία, χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Ελλάδα. Η ελληνική ομάδα αεροπορικών επιδείξεων, εύχεται σε όλους τους Έλληνες χρόνια πολλά, σηκώστε το κεφάλι ψηλά».

Ξεχωριστή στιγμή η εικόνα με τη γυναίκα πιλότο ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού που πέταξε σε χαμηλό ύψος πάνω από την παρέλαση.

Εντυπωσιακή ήταν και η εικόνα με τους έξι αλεξιπτωτιστές που έπεσαν από ελικόπτερο Σινούκ εκτελώντας άλμα στατικού ιμάντα. Οι αλεξιπτωτιστές κατέληξαν στον στο Θερμαϊκό από όπου και περισυνελέγησαν από λέμβους του στρατού.

Το έδαφος της Θεσσαλονίκης σείστηκε όταν από τη λεωφόρο πέρασαν τα εντυπωσιακά άρματα του ελληνικού στρατού.

Το χειροκρότημα των παρευρισκομένων συγκέντρωσαν και οι ανάπηροι πολέμου και ο σύλλογος «Κομάντος 74» που παρέλασαν με τα αμαξίδιά τους.

Θερμή η υποδοχή των θεατών και στα στρατιωτικά αγήματα. Κατά σειρά παρελαύνουν: το Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων, το Πυροβολικό, το Μηχανικό, οι Διαβιβάσεις, το Υγειονομικό, η Πολεμική Αεροπορία, η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και τέλος τα πεζοπόρα τμήματα.

Νωρίτερα αστυνομικοί σταμάτησαν διαδηλωτές κατά των πλειστηριασμών που προσπάθησαν να μπουν στο δρόμο την ώρα της παρέλασης.