Χιόνια στην Πάρνηθα φέρνει το 2015 - Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας από Τρίτη

Εκτακτο δελτίο της ΕΜΥ-Μέτρα προστασίας ευπαθών ομάδων στη Θεσσαλονίκη
«Αγριεύει» ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα με βροχές, πτώση της θερμοκρασίας, χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Ήδη, χιονίζει στα χιονοδρομικά κέντρα «3-5 Πηγάδια», στο Σέλι, στο Ανήλιο Μετσόβου, στη Βασιλίτσα, αλλά και στο Πισοδέρι.

Στους -6 βαθμούς καταγράφηκε η θερμοκρασία στα 2.090 μέτρα υψόμετρο στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν.

Στα «3-5 Πηγάδια» γίνεται παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων τεχνητού χιονιού λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο Πισοδερίου λειτουργεί το baby lift.

Στους 4 βαθμούς Κελσίου, με βροχή και υγρασία από 85% – 87% ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, αλλά και στον Πολύγυρο, ενώ βροχερός είναι ο καιρός, με τη θερμοκρασία στους 3 βαθμούς Κελσίου στην Καστοριά.

Στους 7 βαθμούς Κελσίου, με βροχή και υγρασία 87% είναι η θερμοκρασία στην Έδεσσα και στην Κατερίνη, ενώ στους 6 βαθμούς Κελσίου, είναι η θερμοκρασία στα Γρεβενά.

Χιονόνερο πέφτει στη Φλώρινα, με το θερμόμετρο στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει βουτιά -από τα βόρεια προς τα νότια. Χιόνια αναμένεται να πέσουν το βράδυ της Δευτέρας και στην Πάρνηθα.

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρωινές ώρες της Τρίτης, με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας, τους θυελλώδεις βοριάδες 7-9 Μποφόρ στο Αιγαίο και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Την Τρίτη (30-12-2014)
α. Χιονοπτώσεις πυκνές κατά τόπους θα σημειωθούν στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (της Αττικής συμπεριλαμβανομένης), τις Σποράδες, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως ανατολική και νότια).
Ενδεικτικά υψόμετρα:
Βόρεια Ελλάδα: 50-100 μετρά
Θεσσαλία: 100-200 μετρά
Υπόλοιπη χώρα: 400-600 μετρά

β. Θυελλώδεις άνεμοι 7-9 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο με τάση περαιτέρω ενίσχυσης από τις βραδινές ώρες και με παράλληλη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια.

γ. Καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

2. Την Τετάρτη (31-12-2014) τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά περιόδους ενώ από την Πέμπτη (01-01-2015) και από τα βόρεια σταδιακά θα ασθενήσουν.

Θα διατηρηθούν όμως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ολικός.

Μέτρα προστασίας ευπαθών ομάδων στη Θεσσαλονίκη

Επιπλέον κλειστούς θερμαινόμενους χώρους στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι από σήμερα, 29 Δεκεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, «επιστρατεύει» ο κεντρικός δήμος, στο πλαίσιο της λήψης έκτακτων μέτρων για την προστασία των ευπαθών ομάδων και κυρίως των αστέγων.

Ως εκ τούτου, στις ήδη υφιστάμενες δομές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, προστέθηκαν οι επιπλέον κλειστοί θερμαινόμενοι χώροι (από τις 08:00 έως τις 18:00) του 2ου παραρτήματος ΚΑΠΗ (Λαγκαδά 35,1ος όροφος τηλ. 2310514456) και του 5ου παραρτήματος ΚΑΠΗ (Αλεξανδρείας 27, ισόγειο τηλ. 2310820110).

Επίσης, στις υφιστάμενες δομές διευρύνθηκε το ωράριο λειτουργίας ως εξής:

1. Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης που λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (Ανδρέου Γεωργίου 13 τηλ. 2310528811) από τις 17:00 έως την επομένη ημέρα στις 11:00.

2. Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS (Μοναστηρίου 62 τηλ. 2310527938) από τις 10:00 έως τις 20:00.

Επιπλέον, θα συνεχιστεί η δράση των street workers του ΟΚΑΝΑ και της ΜΚΟ PRAKSIS για τον εντοπισμό αστέγων, καθώς και ο εφοδιασμός τους με υπνόσακους και κουβέρτες, που θα διανέμει όχημα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=662968