Διεθνής Αμνηστία για τα επεισόδια στη Μόρια: Αναμενόμενη η καταστροφή

Τις φωτιές και τις άγριες μάχες που σημειώθηκαν στο hot spot στη Μόρια της Λέσβου το βράδυ της Δευτέρας σχολίασε η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης.

«Συμβολίζουν τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην προσφυγική κρίση», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Για όσους γνωρίζουν το τι συμβαίνει εκεί, τα τελευταία γεγονότα δεν αποτελούν έκπληξη. «Δείχνει απλά τι συμβαίνει όταν αφήνεις τόσους πολλούς ανθρώπους σε τόσο άθλιες συνθήκες», σχολίασε στην Deutsche Welle ο Γιώργος Κοσμόπουλος, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας. «Ήταν μία αναμενόμενη καταστροφή», πρόσθεσε.

Οι συνθήκες στο hotspot, σύμφωνα με τον ίδιο, χειροτέρευαν σταθερά από τον περασμένο Μάρτιο. Ο κόσμος διαμαρτύρονταν για την κακή ποιότητα του φαγητού. Κάποιοι αρρώστησαν, ενώ ξεπεράστηκαν και οι «αντοχές» στη χωρητικότητα της υποδομής.

«Πάντα υπάρχει φόβος όταν μιλάς με τους ανθρώπους. Όπως και η έλλειψη σαφήνειας για το τι συμβαίνει», λέει ο κ. Κοσμόπουλος, που στέλνει και ένα μήνυμα στους ηγέτες, που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ. «Σταματήστε να κοιτάζετε προς την άλλη μεριά. Σταματήστε να κρύβετε το κεφάλι σας στην άμμο, δείτε την πραγματικότητα».