Φονική θεομηνία με τέσσερις νεκρούς στη Μεσσηνία- Αγνοείται 53χρονη στη Νέα Μηχανιώνα

Τέσσερις νεκροί στη Μεσσηνία και μια αγνοούμενη στη Θεσσαλονίκη, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της φονικής θεομηνίας που πλήττει τη χώρα και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις αναμένεται να συνεχιστεί. Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο της Πυροσβεστικής, νεκρές είναι μια 63χρονη με κινητικά προβλήματα και μια 80χρονη στην πόλη της Καλαμάτας, οι οποίες ανασύρθηκαν από πλημμυρισμένα υπόγεια.

Ένας 90χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στη Θουρία, το οποίο όμως δεν έχει πλημμυρίσει και εκτιμάται ότι πιθανότατα πέθανε από παθολογικά αίτια. Όσον αφορά στη γυναίκα που τον πρόσεχε, βρέθηκε σώα, σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

Το τέταρτο θύμα είναι ένας 73χρονος βοσκός που αγνοούνταν από τις πρώτες πρωινές ώρες, στο χωριό Βλαχιώτης, στη Λακωνία. Ο άτυχος άνδρας παρασύρθηκε μαζί με τη σύζυγό του από τα ορμητικά νερά. Η γυναίκα διασώθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ωστόσο ο άνδρας εντοπίστηκε νεκρός, σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

nekross

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας ζήτησε να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ζήτησε επίσημα από την πολιτεία να κηρυχθεί ολόκληρος ο νομός Μεσσηνίας σε έκτακτη ανάγκη.

Τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται στην Καλαμάτα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας για να δει από κοντά τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Παράλληλα, σύμφωνα με το tharrosnews, συσκέψεις μεταξύ του Στρατού και υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο Δημαρχείο της Πόλης, ενώ στη Περιφέρεια αναζητούν χώρους για τη στέγαση δεκάδων οικογενειών που καταστράφηκαν οι οικείες τους.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Καλαμάτας δήλωσε πως συνολικά οκτώ χωριά της Μεσσηνίας έχουν αποκλειστεί από την έντονη βροχόπτωση, ενώ 80 παιδιά είναι αποκλεισμένα στο ΤΕΙ.

Αγνοείται 53χρονη στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης

Στη Νέα Μηχανιώνα, η Πυροσβεστική ενημερώθηκε από τον σύζυγο μιας γυναίκας πως εκείνη δεν απαντά στις κλήσεις του. Το αυτοκίνητό της εντοπίστηκε αλλά όχι εκείνη. Όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο thousandnews η γυναίκα είχε κολλήσει με το αμάξι της στη βροχή από όπου προσπαθούσε να βγει αλλά από εκείνη την ώρα αγνοούνται τα ίχνη της.

Την κήρυξη της περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

“Το αίτημα έγινε από τον Δήμο Θερμαϊκού προς την Πολιτική Προστασία και εμείς το μεταβιβάζουμε στην Αθήνα προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι αργά το μεσημέρι” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Για “βιβλική καταστροφή” στον Δήμο Θερμαϊκού κάνει λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, καθώς από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών. “Είναι άσχημη και προβληματική η εικόνα στον Δήμο μας. Δέντρα ξεριζώθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, δεκάδες δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προσπαθεί να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα υπόγεια. Τα συνεργεία του Δήμου, από χθες που ξεκίνησε η έντονη βροχόπτωση, προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους για να πάνε οι κάτοικοι σήμερα στις δουλειές τους” δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο κ.Μαυρομάτης. Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ και να βγουν τα λύματα στους δρόμους προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Η κακοκαιρία έπληξε και την περιοχή της Στούπας στη Μεσσηνία. Με το πρώτο φως της ημέρας, οι κάτοικοι της περιοχής είδαν δεκάδες αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί και να επιπλέουν στην παραλία της Στούπας μέσα στη θάλασσα. Σύμφωνα με το eleftheriaonline.gr, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Μάνης, μετρούν τις ανυπολόγιστες ζημιές που άφησε πίσω της η σφοδρή κακοκαιρία.

Μεσσηνία - Στούπα - κακοκαιρία - αυτοκίνητα - θάλασσα

Μεσσηνία - Στούπα - κακοκαιρία - αυτοκίνητα - θάλασσα

Μεσσηνία - Στούπα - κακοκαιρία - αυτοκίνητα - θάλασσα

Αρκετές περιοχές ανά την Ελλάδα “χτυπήθηκαν” με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την φθινοπωρινή κακοκαιρία. Δρόμοι, σπίτια και ξενοδοχεία πλημμύρισαν, δένδρα ξεριζώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους, ενώ σημειώθηκαν και αρκετά ατυχήματα λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων.


Στο Καραβοστάσι Θεσπρωτίας επιστρατεύτηκε η Πυροσβεστική για να σώσει μια μητέρα και τα δυο ανήλικα παιδιά της, που παρασύρθηκαν με το αυτοκίνητό τους από ορμητικό χείμαρρο. Πλημμυρικά φαινόμενα και πτώσεις δένδρων προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε της περιοχές της Ηλείας. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Πύργου και τα γειτονικά χωριά, όπου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αλλά και της υπερχείλισης χειμάρρων, καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα. Σκηνικό χάους επικράτησε στην Καλαμάτα μετά την σφοδρή βροχόπτωση με τις εικόνες να σοκάρουν.

water7

water5

water4

water3

water1

Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία οχημάτων σε όλη τη Μεσσηνία

Από την κακοκαιρία υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στο 232 χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Τριπόλεως – Καλαμάτας στο ύψος της Θουρίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων. Στην εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο 78ο χιλιόμετρο στο ύψος του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσχέρεια λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας – Αρεόπολης, από τη Στούπα έως τον ‘Αγιο Νικόλαο, λόγω κατολισθήσεων. Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, την Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι, υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και ζημιές σε αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά, ενώ στη Στούπα της Μάνης, ενώ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί μέσα στη θάλασσα.

Προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί και στη Λακωνία με το σοβαρότερο να εστιάζεται στην εθνική οδό Σπάρτης-Γυθείου όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 24 μέχρι το 26 χιλιόμετρο λόγω συσσώρευσης υδάτων και η κυκλοφορία για Γύθειο γίνεται μέσω Σκάλας.

Προβλήματα στην περιοχή των Μολάων

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και στην ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μολάων. Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε αργά τα μεσάνυχτα η στάθμη των νερών ανέβηκε επικίνδυνα στην εθνική οδό Σπάρτης – Μονεμβασιάς και τα προβλήματα εστιάζονται από την περιοχή της Γκαγκανιάς έως το χωριό της Συκιάς.

Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος. Στα σημεία όπου έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, έχουν σπεύσει συνεργεία του δήμου Μονεμβασιάς και με εκσκαφικά μηχανήματα επιχειρούν και αποκαθιστούν τις βλάβες, ενώ οι διερχόμενοι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους.

kakokairia6

kakokairia7

kakokairia8

kakokairia9

kakokairia10

kakokairia11

kakokairia12

kakokairia13

kakokairia15

kakokairia17

kakokairia14

Ανεμοστρόβιλος στη Ζάκυνθο

Ένα σπάνιο αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το πρωί της Τρίτης κάτοικοι και τουρίστες στον Λαγανά Ζακύνθου. Πρόκειται για έναν ανεμοστρόβιλο που “σάρωσε” την περιοχή πάνω από τη θάλασσα και το οποίο όχι απλά και μόνο θαύμασαν, αλλά φρόντισαν και να το απαθανατίσουν.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει εδώ και αρκετά χρόνια καταδεικνύουν πως σε αυτή τη ζώνη υπάρχει ένας εκρηκτικός συνδυασμός μετεωρολογικών φαινομένων τα οποία δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες εμφάνισης ισχυρών ανεμοστρόβιλων.

laganas

laganas1

Χωρίς ρεύμα και τηλέφωνα η πόλη του Βόλου

Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε το απόγευμα της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή του Βόλου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση. Η κακοκαιρία που έπληξε τον Βόλο, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και διήρκεσε για 40 περίπου λεπτά, πλημμύρισε δρόμους, όπως στην Νεάπολη και μπροστά στην ΑΓΕΤ – Ηρακλής, όπου με μεγάλη δυσκολία περνούσαν τα αυτοκίνητα. Χωρίς  τηλέφωνα, έμειναν για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο και οι ανατολικές περιοχές του Βόλου.

Από τις 6 το απόγευμα, χωρίς ηλεκτροδότηση ήταν οι περιοχές Άναυρος, Νέα Δημητριάδα, Αστέρια, Αγριά και Λεχώνια, όπως και χωριά του Νοτίου Πηλίου. Δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να επιταθεί το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Βόλου.

Επί ποδός όλη τη νύχτα η Πυροσβεστική στην Θεσσαλονίκη

Επί ποδός όλη τη νύχτα ήταν -και παραμένει- η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, έχοντας δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια -υπόγεια και ισόγεια- κυρίως στον Δήμο Θερμαϊκού.

Σε περισσότερες από είκοσι περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική για να βοηθήσει κυρίως ηλικιωμένους, προκειμένου να απομακρυνθούν από ισόγεια σπίτια, ενώ φερτά υλικά, πέτρες και χώματα, συνθέτουν το σκηνικό σε πολλούς δρόμους που δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού.

Αυτή την ώρα κλειστός είναι ο επαρχιακός δρόμος Επανομής- Ν. Μηχανιώνας, στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου με Βάρναλη και γίνεται άντληση των συσσωρευμένων υδάτων προκειμένου να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.

Έβρεξε προβλήματα σε Σύβοτα και Κεφαλονιά

Στα Σύβοτα οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από την έντονη βροχόπτωση, ενώ πολλά αυτοκίνητα καλύφθηκαν μέχρι τη μέση από τα ορμητικά νερά.

Η ισχυρή καταιγίδα έπληξε και την Πάργα η οποία φιλοξενεί ακόμα αρκετούς τουρίστες. Η ολισθηρότητα στο οδικό δίκτυο έχει προκαλέσει αρκετά τροχαία ατυχήματα, ενώ στην Εθνική Ιωαννίνων-Άρτας τραυματίστηκαν τρία άτομα.

Πολλά είναι τα προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση και στην Κεφαλονιά, όπου δέντρα έχουν ξεριζωθεί και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε παγίδες για τους οδηγούς.

Έντονα καιρικά φαινόμενα και στη Θεσσαλονίκη

Προβλήματα προκάλεσε η βροχόπτωση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη ενώ δεν έλειψαν τα τροχαία ατυχήματα με νταλίκα να «διπλώνει» στην περιφερειακή οδό. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, η Πυροσβεστική δέχθηκε 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ λόγω υπερχείλισης χειμάρρoυ στην Αγία Τριάδα έχουν απεγκλωβιστεί 24 άτομα από Ι.Χ. αυτοκίνητα.