Η επόμενη μέρα των τηλεοπτικών αδειών - Τι ζητούν οι νέοι καναλάρχες

Με τους τέσσερις νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών συναντήθηκε ο Υπουργός Επικρατείας, αφού προηγήθηκαν οι συνομιλίες με τον Λευτέρη Κρέτσο. Ο Νίκος Παππάς ξεκίνησε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και ακολούθησε ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας. Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν με τον ιδιοκτήτη του ANT1 Θοδωρή Κυριακού και ολοκληρώθηκαν με τον ιδιοκτήτη του Σκάι, Γιάννη Αλαφούζο.

Κατά τις επαφές με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι καναλάρχες κατέθεσαν τέσσερα αιτήματα: Το πρώτο είναι να μην καταβληθεί η πρώτη δόση (30% επί του συνολικού ποσού) για την αποπληρωμή της άδειας πριν από την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, καθώς εκείνη την ημέρα το ΣτΕ συνεδριάζει για να εξετάσει τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει τα κανάλια.

Όπως ορίζει το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, η έκδοση της κατακυρωτικής πράξης θα πρέπει να εκδοθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου και εντός των προσεχών 15 ημερών θα πρέπει οι νικητές να καταβάλουν την πρώτη δόση.

Το δεύτερο αίτημα είναι η διευκρίνιση εκ μέρους της Κυβέρνησης για τον τρόπο που θα λειτουργήσει ο νέος νόμος για τη διαφήμιση, η οποία πλέον θα ελέγχεται από το κράτος, με επιπλέον κόστος για τα λειτουργούντα κανάλια που αγγίζει το 10% του συνολικού τζίρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των καναλιών εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους τόσο σχετικά με τον νόμο όσο και με τη βιωσιμότητα των νέων καναλιών, δεδομένου του υψηλού τιμήματος που κατέβαλαν αναγκαστικά για την απόκτηση των αδειών.

Οι νέοι προσωρινοί καναλάρχες, ζήτησαν επίσης να διασαφηνιστεί από την Κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί δημοσίως, αναφορικά με τον ακριβή αριθμό των αδειών που σχεδιάζει να δώσει (πανελλαδικές, θεματικές και περιφερειακές).

Το τελευταίο αίτημά τους, είναι να υπογραφούν συμβάσεις του δημοσίου με τον κάθε υπερθεματιστή ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί τους, προκειμένου το τοπίο να είναι ξεκάθαρο.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε στους καναλάρχες ότι εκκρεμεί αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσέφεραν στη δημοπρασία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:

i. Στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),

ii. Στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).

iii. Στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ν. 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με:

α. τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),

β. το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),

γ. τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).

Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.

Ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε επίσης πως ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να αναστραφεί η τάση της μειούμενης απασχόλησης, της διαρκούς και ταχείας επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της σχεδόν μηδενικής ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κ.λπ.) που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο κ. Παππάς τόνισε ότι η δρομολογούμενη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου θα καταστήσει –στο αμέσως επόμενο διάστημα- τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές, αφού η ρύθμιση της διάθεσης και αγοράς διαφημιστικού χώρου αναμένεται να αυξήσει πολύ σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό τους έσοδο, εξαλείφοντας παρασιτικά φαινόμενα, όπως αυτά των επιστροφών και των πιστωτικών τιμολογίων.

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης ενημέρωσε για τις συνομιλίες τον Νίκο Παππά και ο τελευταίος ξεκίνησε τις επαφές με τους καναλάρχες στο κτίριο της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι ο κ. Παππάς αφού τους συνεχάρη, επισήμανε ότι εκκρεμεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί για την ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Τη Δευτέρα ο Υπουργός Επικρατείας έδωσε συνέντευξη στο “Κόκκινο”, τονίζοντας αναφορικά με τις άδειες ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Όπως υποστήριξε, μέχρι να γίνουν οι φορολογικοί έλεγχοι και εκείνοι του πόθεν έσχες, οι καναλάρχες είναι προσωρινοί.

Σύμφωνα με τον Κώστα Κιμπουρόπουλο, ο έλεγχος του πόθεν έσχες των επιχειρηματιών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, με σκοπό να αναρτηθεί ο επίσημος πίνακας με τους νέους καναλάρχες.

Συνεχίζοντας ο Διευθύνων Σύμβουλος του Σκάι, τόνισε ότι η νέα εμπορική πλατφόρμα δεν είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο Στρατής Λιαρέλης από τον Ant1 σημείωσε ότι κάθε εταιρεία έχει κάνει προγραμματισμό βιωσιμότητας και πρόσθεσε ότι η εμπορική πλατφόρμα είναι πολύ σημαντικό και θα κρίνει τη βιωσιμότητα των καναλιών.