Στο υπουργείο Δικαιοσύνης το τουρκικό αίτημα για έκδοση των «8» στρατιωτικών

Παρελήφθη χθες από το υπουργείο Εξωτερικών το τουρκικό αίτημα δικαστικής έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που επέβαιναν στο στρατιωτικό ελικόπτερο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το αίτημα προωθήθηκε αυθημερόν στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Τουρκία από την πρώτη στιγμή είχε κάνει γνωστό ότι απαιτεί την έκδοση των οχτώ στρατιωτικών ενώ είχε υπάρξει και σχετική τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, του Νίκου Κοτζιά και του Μεβλέτ Τσαβούσογλου.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Star είχε τοποθετήσει τους οχτώ στρατιωτικούς στον στενό πυρήνα των επίδοξων πραξικοπηματιών υποστηρίζοντας ότι φέρονται να ανήκουν στην ομάδα των κομάντος που πήγε να σκοτώσει τον Τούρκο πρόεδρο Τγίπ Ερντογάν.

Οι οχτώ στρατιωτικοί πάντως έχουν καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου – θα εξεταστεί μετά από δυο αναβολές στις 19 Αυγούστου από την Επιτροπή Ασύλου – υποστηρίζοντας ενώπιον του δικαστηρίου της Αλεξανδρούπολης, όπου οδηγήθηκαν στις 21 Ιουλίου, ότι τη νύχτα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος είχαν φύγει από τη βάση τους για να πάνε στην Κωνσταντινούπολη και να πάρουν τραυματίες.

Ωστόσο, όπως υποστήριξαν, εκεί δέχτηκαν επίθεση με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω στη βάση. Επιστρέφοντας στη βάση δέχτηκαν -όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν- και άλλα πυρά  αποφασίζοντας να φύγουν άρον-άρον από την χώρα τους και να πετάξουν ως την Ελλάδα.