Ευαγγελιάζοντας τα δρώμενα

Κακώς, κάκιστα ο κ.Φίλης εγκατέλειψε τα μαθήματα βιολιού που παρακολουθούσε για πολλά χρόνια για να ασχοληθεί με την πολιτική, γιατί τώρα παίζει με τα νεύρα μας και μάλιστα με άσχημο τρόπο. Ο κ.Φίλης από τότε που έγινε υπουργός παιδείας σκέφτεται… σκέφτεται πολύ και επεξεργάζεται σχέδια για μια εκ βάθρων ανατροπή στην παιδεία. Σχέδια που ανησυχούν, προβληματίζουν και μας μπερδεύουν. Ο Υπουργός παιδείας μας δείχνει την επαναστατική του πλευρά (στο παρελθόν διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος) προκαλώντας πλήθος σχολίων με τα λεγόμενά του.

Δηλώνει αρχαιολάτρης αλλά αποφασίζει μείωση των ωρών διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας την οποία χαρακτηρίζει εμμέσως ως νεκρή γλώσσα, ζητά την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών και αντικατάσταση με ένα γενικόλογο μάθημα θρησκειολογίας, αλλά ο ίδιος δεν είναι άθεος, αντίθετα εκκλησιάζεται.

Με τις δηλώσεις αυτές δεν ξέρουμε ακριβώς τι θέλει να πετύχει ο κ. Φίλης και μας φέρνει στο νου κάποιες άλλες δηλώσεις, εκείνες του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου που έλεγε ότι μας θέλουν ένα μόρφωμα χωρίς ρίζες. Η αρχαία ελληνική γλώσσα εξασκεί τη σκέψη και την κρίση,και αυτό ακριβώς φοβούνται.

“Δεν έχω δει  ποτέ μου δέντρο και φυτό να επιβιώνει χωρίς τις ρίζες του κι έτσι η νέα ελληνική γλώσσα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τα αρχαία”, του επισήμανε έφηβος βουλευτής και μας έκανε εθνικά υπερήφανους. Οι έφηβοι βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στην παιδεία.Τα παιδιά σήμερα είναι πιο ώριμα και πιο έξυπνα, γνωρίζουν την σπουδαιότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, μια γλώσσα που καθημερινά χρησιμοποιούν οι επιστήμονες όλου του κόσμου, καθώς προσφέρει την επιστημονική ορολογία στα πιο σύγχρονα επιτεύγματα των πρωτοποριακών επιστημών.

Η δική μας η γενιά, – ναι κ. Φίλη, είμαστε συνομήλικοι – δυσκολευόταν στα μαθήματα των αρχαίων ελληνικών. Τα κείμενα ήταν μόνο στο πρωτότυπο, αγοράζαμε τις μεταφράσεις κρυφά από το βιβλιοπωλείο, οι καθηγητές ήταν πιο αυστηροί αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μάθαμε ορθογραφία και καλό συντακτικό, άνοιξαν τα μάτια μας και ακονίστηκε το μυαλό μας.

Σήμερα ίσως θέλετε έναν λαό χωρίς παιδεία, που να μην έχει ούτε λόγο,ούτε άποψη. Η μόνη γλώσσα όμως που δεν θα ”φάτε” και δεν θα ”χωνέψετε” ποτέ κ.Φίλη και δεν λυπάμαι που το λέω είναι η αρχαία ελληνική κι αυτό γιατί είναι ΖΩΝΤΑΝΗ. Είναι η πολύτιμη κληρονομιά μας που μεταφέρεται από γενεά σε γενεά που ενσωματώθηκε με το πέρασμα των αιώνων στην ψυχή και στο μυαλό μας. Τώρα όσον αφορά τις άλλες γλώσσες – σύμφωνα με τις πληροφορίες που λένε ότι αγαπάτε το καλό φαγητό – βρήκα κάτι πολύ ωραίες συνταγές σε ένα παλιό τετράδιο μαγειρικής της νόνας μου…