Πανελλαδικές: Άνοδος σε ιατρικές, πτώση στις οικονομικές σχολές

Ανοδική τροχιά θα παρουσιάσουν οι βάσεις των Ιατρικών Σχολών σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση των βαθμολογικών στοιχείων ενώ πτωτική αναμένεται να είναι οι βάσεις στις Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές. Αυξομοιώσεις θα σημειωθούν στις ανθρωπιστικές Επιστήμες με τις επιδόσεις των υποψηφίων να είναι καλύτερες στα Αρχαία και χειρότερες στην Ιστορία. Την ίδια ώρα μεγάλη πτώση αναμένεται να παρουσιάσουν οι βάσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα ενώ ανοδική θα είναι η πορεία στις Αστυνομικές σχολές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του το protothema.gr επισημαίνεται ότι:

– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν αυξομοιώσεις ενώ παρατηρείται μεγάλη συσσώρευση υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογίες καθώς οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα στα Αρχαία  σε σχέση με πέρυσι και χειρότερα στην Ιστορία.

– Στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση στα Πολυτεχνικά τμήματα κυρίως τα χαμηλόβαθμα. Εντυπωσιακή αναμένεται η πτώση στα τμήματα της Περιφέρειας.

– Στο 3ο επιστημονικό πεδίο εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η άνοδος στις βάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι βάσεις εισαγωγής στα Παραιατρικά και Γεωπονικά τμήματα θα ανέβουν καθώς οι αριστούχοι στο μάθημα της Χημείας αγγίζουν τους 6.446 και στο μάθημα της Φυσικής ξεπερνούν τους 5.000.

– Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση των βάσεων στις Παιδαγωγικές σχολές κυρίως της Περιφέρειας, όπου η εισαγωγή μπορεί να γίνει και με βαθμολογία κοντά στο 10. Υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών σπουδών σε ποσοστό 67% έγραψαν στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση.

– Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής  λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων αναμένεται πτώση των βάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη αποτυχία στα Μαθηματικά με ποσοστό 78% να έχει γράψει κάτω από τη βάση.

Σύμφωνα με τα βαθμολογικά στοιχεία στα, στα αρχαία ελληνικά έγραψε πάνω από τη βάση το 47,35%, ενώ αρίστευσε το 10,25%, στα λατινικά το 69,09% και στην ιστορία το 52,23%. Στα μαθηματικά θετικών σπουδών πάνω από τη βάση έγραψε το 53,24%, στη φυσική το 69,5% και στη χημεία το 75,27%.

Έως τις 8 Ιουλίου η υποβολή των μηχανογραφικών

Εως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016,οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.). Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μ.Δ.

Για  να μπείτε στο σύστημα θα χρειαστείτε τον κωδικό υποψηφίου που ήδη τον έχετε στην καρτέλα σας και έναν κωδικό – τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας – για τον οποίο θα πρέπει να μεταβείτε στο σχολείο, προκειμένου να τον δημιουργήσετε.

Αν είστε απόφοιτοι (2014, 2015) που θα διεκδικήσετε το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση μπορείτε να προσέρχεστε σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και κατά προτίμηση στο ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ που είναι πλησιέστερο στην κατοικία τους ή στο Λύκειο αποφοίτησής σας. Αν πήρατε μέρος στις φετινές πανελλαδικές θα μεταβείτε στο σχολείο σας και στο οποίο δηλώσατε συμμετοχή για τις φετινές πανελλαδικές.

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ που εξετάστηκαν φέτος με το νέο σύστημα, για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα.

Βεβαίως και μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε κάποιον άλλον. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Σε περίπτωση λάθους στο  μηχανογραφικό μετά την οριστικοποίηση ο υποψήφιος (ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος), μέσα στην προθεσμία υποβολής, ακόμα και αν έχει ήδη οριστικοποιήσει το Μ.Δ., μπορεί να προσέλθει στο Λύκειο, στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του Λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. Ο εντεταλμένος για την ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαιδευτικός θα μπαίνει στην εφαρμογή και θα αποδεσμεύει τον υποψήφιο, αναιρώντας- ακυρώνοντας το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. Από εδώ και πέρα, το Μ.Δ. θα εμφανίζεται μόνο προσωρινά αποθηκευμένο (και ΟΧΙ οριστικοποιημένο).