Πανελλαδικές 2016: Τέλος η αγωνία - Αναρτήθηκαν οι βαθμοί- Δείτε τους εδώ

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων καθώς αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας οι βαθμοί των υποψηφίων.

Την Τετάρτη, 22 Ιουνίου θα αναρτηθούν στα σχολεία, σταδιακά έως το μεσημέρι, οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων των υποψηφίων των ΕΠΑΛ και στις 14.00 στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Την ίδια ώρα έχει ανοίξει και το σύστημα για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου που καλούνται να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των εξετάσεων, ενώ σε ειδικό σύστημα online μπορούν οι υποψήφιοι να υπολογίσουν τα μόρια τους εισάγοντας τις βαθμολογίες τους.

Έως τις 8 Ιουλίου, θα μπορούν  να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams.it.minedu.gov.gr/ να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις.

Πώς διαμορφώνονται οι βαθμολογίες στις ανώτατες σχολές

Από την ανάλυση των βαθμολογικών στοιχείων προκύπτει ότι οι Ιατρικές Σχολές παραμένουν στο ύψος τους και αναμένεται να παρουσιάσουν ακόμα και ανοδική πορεία, πτωτική θα είναι η τάση στις Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές ενώ αυξομοιώσεις θα σημειωθούν στις ανθρωπιστικές Επιστήμες με τις επιδόσεις των υποψηφίων να είναι καλύτερες στα αρχαία αλλά χειρότερες στην ιστορία.

Μεγάλη πτώση αναμένεται να έχουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα ενώ ανοδική θα είναι η πορεία στις Αστυνομικές σχολές.. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων καθώς δεν υπάρχει σύγκριση με την περασμένη χρονιά και αν δεν δοθεί προσοχή οι υποψήφιοι μπορεί να πέσουν σε παγίδες, λένε οι ειδικοί.

Ανακοινώθηκαν τα συστατικά στοιχεία: 

Σύμφωνα με τα βαθμολογικά στοιχεία στα, στα αρχαία ελληνικά έγραψε πάνω από τη βάση το 47,35%, ενώ αρίστευσε το 10,25%, στα λατινικά το 69,09% και στην ιστορία το 52,23%. Στα μαθηματικά θετικών σπουδών πάνω από τη βάση έγραψε το 53,24%, στη φυσική το 69,5% και στη χημεία το 75,27%.

“Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με αποτέλεσμα να έχουμε φέτος καλύτερες κατανομές” ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής.

Για απόλυτη επιτυχία στις εξετάσεις, οι οποίες ήταν “από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές εξετάσεις των τελευταίων ετών”, αλλά και για “στοχοποίηση και πρωτοφανείς επιθέσεις που δέχεται το υπουργείο Παιδείας”, έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως “θα επιτευχθεί και ο δεύτερος στόχος που είναι το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, ένα στοίχημα 30ετίας. Εργαζόμαστε ήδη για να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί και τα βιβλία στην ώρα τους, την πρώτη ώρα της νέας σχολικής χρονιάς”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις:

1ο επιστημονικό πεδίο

Οι υποψήφιοι των σχολών με μεσαία ζήτηση θα περιοριστούν σε λιγότερες θέσεις ανεβάζοντας τις βάσεις. Αναμένεται άνοδος τόσο στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης  καθώς και σε σχολές με επίσης μεγάλη ζήτηση όπως στις σχολές ΜΜΕ και Ψυχολογίας.

2ο επιστημονικό πεδίο

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει συγκράτηση των βάσεων σε σχέση με πέρυσι. Οι Πολυτεχνικές σχολές αναμένεται να κερδίσουν έδαφος.

3ο επιστημονικό πεδίο

Για την είσοδο στις ιατρικές σχολές ο βαθμός που θα απαιτείται θα είναι κοντά στο 19,5. Σχολές βιολογίας, οδοντιατρική, κτηνιατρικές αλλά και παραϊατρικών επαγγελμάτων αναμένεται επίσης να ανέβουν. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για ιστορική άνοδο των ιατρικών σχολών.

4ο επιστημονικό πεδίο 

Η  είσοδος στα Παιδαγωγικά έχει γίνει δύσκολη, με αποτέλεσμα να τις επιλέγουν λίγοι. Το γεγονός αυτός ενδέχεται να φέρει μείωση των βάσεων.

5ο επιστημονικό πεδίο 

Αναμένεται πτώση των βάσεων καθώς οι επιδόσεις των μαθητών φαίνεται ότι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Μεγάλη αποτυχία στα μαθηματικά με ποσοστό 78% να έχει γράψει κάτω από τη βάση.

Οι σχολές που αποτελούν παραδοσιακά τις αγαπημένες επιλογές των αριστούχων, όπως η Νομική, η Ιατρική και οι Πολυτεχνικές Σχολές, θα παραμείνουν αλώβητα από το νέο σύστημα και σε συνδυασμό με τα εύκολα θέματα που έπεσαν φέτος αναμένεται η ανάλογη άνοδος στα μόρια εισαγωγής. Στα ίδια επίπεδα, λόγω βατών θεμάτων, θα παραμείνουν και οι χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς τα βατά θέματα επέτρεψαν σε έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων, ακόμα κι αν δεν είχαν προσδοκίες για καλούς βαθμούς, να κινηθούν σε βαθμολογίες κοντά στη βάση.

Την ίδια στιγμή όμως παραμένει εξαιρετικά θολό το τοπίο όσον αφορά τις σχολές με μεσαία βάση εισαγωγής. Στη Θεωρητική κατεύθυνση πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει άνοδος, ενώ στις θετικές σχολές αναμένεται πτώση.

Δείτε τους βαθμούς εδώ: http://results.it.minedu.gov.gr/

Γενικές πληροφορίες για το μηχανογραφικό:

Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:
– όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του 2016, είτε με το Νέο είτε με το Παλαιό σύστημα και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο.
– όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2014 ή 2015, διεκδικώντας το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση.

Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Β. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους.

Γ. Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Δ. Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Τετάρτη 15-6-2016 μέχρι και την Τετάρτη 29-6-2016.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 17 Ιουνίου θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας οι βαθμολογίες των μαθητών που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016.