Στη δημοσιότητα ο δεκαοκτάμηνος απολογισμός δράσης της Υπηρεσίας Ασύλου

Τον απολογισμό πεπραγμένων της Υπηρεσίας Ασύλου κατά τους πρώτους 18 μήνες λειτουργίας της έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με αυτόν, από τον Ιούνιο του 2013 έως και τον Νοέμβριο του 2014, η Υπηρεσία κατέγραψε 13.289 αιτήσεις διεθνούς προστασίας, που υποβλήθηκαν από 2.769 γυναίκες και 10.520 άντρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και 609 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Τα άτομα που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα στο διάστημα αυτό προέρχονται από 96 χώρες. Οι κυριότερες χώρες καταγωγής είναι το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Αλβανία, η Συρία, το Μπανγκλαντές, η Γεωργία, η Αίγυπτος, η Νιγηρία, το Ιράν, το Σουδάν και η Ερυθραία.

Συνολικά 1.764 άτομα έλαβαν διεθνή προστασία στην Ελλάδα (σε α΄ βαθμό), δηλαδή περίπου ένας στους τέσσερις αιτούντες (συνολικό ποσοστό αναγνώρισης 23,6%), ποσοστό που προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (28,2%) και δικαιολογείται από το ότι πολλοί αιτούντες άσυλο προέρχονται από χώρες καταγωγής με χαμηλά ποσοστά αναγνώρισης.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο αριθμός ιδίως των Σύρων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα αυξάνεται σταθερά, οδηγώντας σε αύξηση του ποσοστού αναγνώρισης σε σχέση με το 2013 (15,4% τους πρώτους επτά μήνες του 2013, 26,7% τους 11 πρώτους μήνες του 2014).

Ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης των αιτημάτων για διεθνή προστασία σε πρώτο βαθμό ήταν 94 ημέρες. Ωστόσο, ειδικά για τους αλλοδαπούς που υποβάλλουν αίτημα διεθνούς προστασίας ενόσω βρίσκονται σε διαδικασίες απέλασης και διοικητικής κράτησης, ο αντίστοιχος χρόνος είναι 68 μέρες.

Η Υπηρεσία Ασύλου υπέβαλε σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης 1.501 αιτήματα σε εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, κυρίως για οικογενειακή επανένωση, ενώ αναχώρησαν από την Ελλάδα κατά το ίδιο διάστημα 486 άτομα.

Τέλος, στους δεκαοκτώ πρώτους μήνες λειτουργίας της Υπηρεσίας 2.709 υποθέσεις έκλεισαν λόγω παραίτησης του αιτούντος από το αίτημά του, λόγω σιωπηρής ανάκλησης της αίτησης (σε περιπτώσεις που ο αιτών δεν παρουσιάστηκε για τη διεξαγωγή της προσωπικής του συνέντευξης ή για την ανανέωση του δελτίου του), επειδή αυτό ήταν μεταγενέστερο και κρίθηκε απαράδεκτο (δηλαδή ο αιτών είχε υποβάλει αίτημα ασύλου και παλαιότερα και δεν υπήρχαν νέα ουσιώδη στοιχεία που να δικαιολογούν την εκ νέου εξέταση του αιτήματός του) ή επειδή κάποιο άλλο κράτος-μέλος ανέλαβε την ευθύνη και ορίστηκε η μεταφορά του σε αυτό βάσει του κανονισμού «Δουβλίνου».

Επίσης, ανακλήθηκε το καθεστώς διεθνούς προστασίας σε 9 άτομα, είτε μετά από παραίτησή τους από αυτό, είτε λόγω της καταδίκης τους για ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Κατά το 2014 η αναμόρφωση του συστήματος ασύλου εξελίχθηκε, με την έκδοση των πρώτων αδειών διαμονής ενιαίου τύπου σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας, καθώς και των ταξιδιωτικών εγγράφων που προβλέπονται από τη Σύμβαση της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων. Η αναμόρφωση θα ολοκληρωθεί το 2015, με την υιοθέτηση του συστήματος δωρεάν νομικής βοήθειας, όπως αυτή προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο 2014 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση ξεπέρασε τις 72.000. Ο συνολικός αριθμός των αιτημάτων ασύλου τους δέκα πρώτους μήνες του 2014 έφτασε τις 500.000, ξεπερνώντας ήδη κατά 10% τον συνολικό αριθμό του 2013, γεγονός που αποδίδεται στην κατάσταση στη Μ. Ανατολή και στην Ουκρανία.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5191991/anakoinwthhke-o-dekaoktamhnos-apologismos-drashs-ths-yphresias-asyloy/