Ελλάδα: Προσφυγή στα δικαστήρια για το "ελληνικό γιαούρτι" Τσεχίας

Προσφυγή στα δικαστήρια κατά της απόφασης της Τσεχίας να παράγει «ελληνικό γιαούρτι» προανήγγειλε ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

O κ. Αποστόλου μίλησε για το θέμα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Ηλία Παναγιώταρου. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως “είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε και νομικά, δεν υπάρχει πουθενά ως προϊόν το “ελληνικό γιαούρτι”, άρα η αναφορά “ελληνικό” υποδηλώνει προέλευση και αυτό αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή”, και πρόσθεσε “θα το παρακολουθήσουμε και θα προσφύγουμε στα δικαστήρια”.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αφρική για τη φέτα, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει κλείσει από το 2014 και καταλόγισε αμέλεια στην κυβέρνηση Σαμαρά, προσθέτοντας ότι εκείνη την περίοδο η Ελλάδα είχε την προεδρία της ΕΕ.

Σχολιάζοντας την επικείμενη συμφωνία της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΤΤΙΡ), ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει, επανειλημμένα, το ζήτημα της προστασίας των προϊόντων «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ) που αφορά και την ελληνική φέτα και τόνισε ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Τέλος, ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα ενημερώσει αναλυτικά τους βουλευτές στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχία με την έγκριση της Κομισιόν μπορεί να παράγει γαλακτοκομικό προϊόν με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι», αφού, όπως επισημαίνει η Επιτροπή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή  Νότη Μαριά, «ο όρος “ελληνικό γιαούρτι” αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής. Η ονομασία δεν προστατεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανώνται σχετικά με τον τόπο καταγωγής».

Έτσι, η Κομισιόν χορήγησε  τη σχετική άδεια στην Τσεχία και απλά υποχρεώνει στους Τσέχους να «επιβάλουν επισήμανση καταγωγής στα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “ελληνικό γιαούρτι”, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές».