Οι ξενοδόχοι της Λακωνίας και της Αρκαδίας κατά των φορολογικών μέτρων

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τα φορολογικά μέτρα του νέου πολυνομοσχεδίου εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους οι ξενοδόχοι της Λακωνίας και κάνουν λόγο για «εξόντωση και αφανισμό του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας», ζητούν να μην καταργηθεί η απαλλαγή των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των κερδοσκοπικών νομικών προσώπων.

Ειδικότερα η Ένωση Ξενοδόχων σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «εξ αιτίας αυτής της ανέλπιστα εξοντωτικής απογείωσης φόρων και τελών, ο ξενοδοχειακός κλάδος πλήττεται ολοκληρωτικά, αφού πέραν της επαχθούς επιβολής “φόρου διαμονής”, στο νέο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνεται διάταξη που καταργεί την απαλλαγή των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των κερδοσκοπικών νομικών προσώπων. Ως εκ τούτου, τα ξενοδοχεία, ως “εργαλεία δουλειάς”, θα επιβαρύνονται πλέον με συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ και με συντελεστή 0,1%».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «πρόκειται για μια άδικη ρύθμιση, η οποία στερείται κάθε λογικής, καθόσον θα επηρεάσει άμεσα και έμμεσα το κόστος του τουριστικού πακέτου, ενώ παράλληλα θα επιφέρει σημαντική μείωση στην ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Τουρισμού αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Επιπλέον αναφέρει πως ο τουριστικός τομέας της χώρας «δεν αντέχει άλλες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και δεν είναι σε θέση πλέον να κάνει άλλες θυσίες και παραχωρήσεις».

Η Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας ζητά από την κυβέρνηση, «την άμεση απόσυρση της εν λόγω διάταξης, διαφορετικά και με μαθηματική ακρίβεια, ο ξενοδοχειακός κλάδος οδηγείται σε ευθεία κατεύθυνση προς το “εκτελεστικό απόσπασμα”».

Κατά του πολυνομοσχεδίου δηλώνουν και οι ξενοδόχοι της Αρκαδίας, όπου σε ανακοίνωση υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι, «”Δεν πάει άλλο”… Η ανεπάρκεια των «επαϊόντων» και η αδυναμία των κυβερνώντων μετά την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, οδηγεί σε «λουκετοποίηση» και μαρασμό την υγιή ελληνική επιχειρηματικότητα συμπαρασύροντας δυστυχώς το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας», ενώ καλούν τους βουλευτές, περιφερειάρχες και σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο να παρέμβει, «για την απόσυρση της εν λόγω διατάξεως έστω και την ύστατη στιγμή, διατηρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο ζωντανές τις ελπίδες για επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας».