Σταθερά μειωμένες οι ροές μεταναστών και προσφύγων στο B. Αιγαίο

Σταθερά μειωμένες παραμένουν οι ροές μεταναστών και προσφύγων στο βόρειο Αιγαίο. Συνολικά 41 μετανάστες αποβιβάσθηκαν από χθες Μ. Τετάρτη μέχρι και σήμερα Μ. Πέμπτη στη Λέσβο, ενώ δε σημειώθηκε καμία άφιξη στη Χίο και στη Σάμο.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία στην Ειδομένη μοίρασε σήμερα νέα φυλλάδια, ενημερώνοντας τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα είναι κλειστά και μόνο στους χώρους φιλοξενίας μπορούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου, καθώς εκεί θα βρουν τροφή και χώρους διαμονής. Σήμερα 30 λεωφορεία θα μεταβούν στην περιοχή, προκειμένου να μεταφέρουν 1.500 πρόσφυγες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως περίπου 6.752 άτομα ζουν εγκλωβισμένοι στα hot spot των τριών νησιών. Από αυτούς, 1.500 διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο (σ.σ. οι 500) όσο και στη Μυτιλήνη (σ.σ. οι 1.000) επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, στα νησιά βρίσκονται καταγεγραμμένοι στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο 4.020, στη Χίο 2.082 και στη Σάμο 658. Στα παραπάνω στοιχεία των hot spot δεν συμπεριλαμβάνονται 270 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο και 120 που έχουν μετακινηθεί από τη Λέσβο, όλοι στη Λέρο.

Επίσης, στα νησιά, σε ανοικτές δομές, εκτός hot spot, ζουν άλλοι 370 πρόσφυγες που έχουν μπει στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου και έχουν και αυτοί εγκλωβιστεί, αφού δεν επιθυμούν να φύγουν για άλλες περιοχές της Ελλάδας.