Σοκάρουν οι συνοριοφύλακες: "Τζιχαντιστές συνεχίζουν να περνούν από την Ελλάδα"

Επιβεβαιώνεται η αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, αυτή τη φορά δια στόματος στελεχών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συνδικαλιστές συνοριοφύλακες, δήλωσαν ότι παρά την πρόσληψη 4700 ατόμων τα οποία είχαν εκπαιδευθεί ειδικά για τη φύλαξη των συνόρων, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 2300 καθώς οι υπόλοιποι έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες κάνοντας φυσικά κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που εκπαιδεύτηκαν να κάνουν.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν 4.700 συνοριοφύλακες, εμείς ως χώρα να καλούμε τη Frontex να φυλάξει τα σύνορά μας και εμείς να φυλάμε τα γήπεδα», είπαν χαρακτηριστικά οι συνοριοφύλακες τονίζοντας ότι η πολιτική και αστυνομική ηγεσία κλείνουν και συγχωνεύουν τμήματα, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για το σώμα των συνοριοφυλάκων.

«Εδώ και ένα χρόνο φωνάζουμε και λέμε οι αρμόδιοι αστυνομικοί πως πρέπει να γίνει διαχωρισμός προσφύγων-μεταναστών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», ανέφεραν επίσης σημειώνοντας ότι οι προτάσεις τους όχι μόνο δεν γίνονται δεκτές αλλά δεν ζητείται καν η γνώμη τους για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές συνοριοφύλακες μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, τα hot spots έχουν μετατραπεί σε κλειστά κέντρα κράτησης χωρίς να υπάρχουν προδιαγραφές ενώ σοκάρει η δήλωσή τους ότι για 4000 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται σε ένα hot spot, αναλογούν μόλις έξι αστυνομικοί.

Συνεχίζοντας οι συνοριοφύλακες, αποκάλυψαν ότι Σύροι που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους δεν μπορούν καθώς δεν υπάρχει σχετικό πρόγραμμα: «Μας πιάνουν Σύροι πρόσφυγες που θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, μας ζητάνε να τους βοηθήσουμε αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα επιστροφής».

Όσο για το αν τζιχαντιστές πέρασαν στο ελληνικό έδαφος, δήλωσαν ότι σύμφωνα με την εμπειρία τους, υπάρχουν τζιχαντιστές που μετακινήθηκαν μέσω της χώρας μας, αν και δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια πόσο καιρό έμειναν και σε ποια σημεία, καθώς μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός έλεγχος. «Ακόμα και τώρα είμαστε βέβαιοι ότι συνεχίζουν να περνούν από τη χώρα», συμπλήρωσαν.