"Πολεμικό σκηνικό" στο Β.Α. Αιγαίο- Ενεργοποιήθηκαν οι Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης (upd)

Άσκηση «πολεμικής ετοιμότητας» που αποτελεί απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών αλλά και στα Σκόπια διέταξε τα ξημερώματα ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος.

Πεδίο δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι η περιοχή της Ειδομένης και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα, αιφνιδιαστικά νωρίς το πρωί διατάχθηκε η ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης «Δ» του βορείου τομέα και ταυτόχρονα της αεράμυνας στην περιοχή της Χίου και των Οινουσσών. Στην άσκηση συμμετέχουν και προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων των τμημάτων της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του Βόρειου χερσαίου τομέα καθώς και μεταφορικά Ε/Π του ΣΞ τα οποία και συνοδεύονταν από επιθετικά Ε/Π APACHE.

Σύμφωνα με το Onalert η νησίδα Παναγιά είχε στελεχωθεί τις τελευταίες ημέρες με καταδρομείς, λόγω της ολοένα αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Mετά την εξαπλή χθεσινή παραβίαση, σήμερα η Άγκυρα επέλεξε να στείλει τέσσερις φορές, ξανά πάνω από τη νήσο Παναγιά πολεμικά αεροσκάφη. Μάλιστα από χθες οι Τούρκοι πιλότοι άρχισαν ξανά να εμπλέκονται σε αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά που σπεύδουν να τους αναχαιτίσουν.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η διαταγή ανάπτυξης δυνάμεων στα βόρεια σύνορα και μάλιστα μια ανάσα απ’ το φράκτη στην Ειδομένη με ελικόπτερα του Στρατού να πετούν στην περιοχή και χερσαίες δυνάμεις να αναπτύσσονται.

Ενδεικτικό του «πολεμικού κλίματος» η στολή παραλλαγής με την οποία εμφανίστηκε από τα ξημερώματα στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ ο Πάνος Καμμένος.

 

Σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ τονίζει ότι :

«Στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητας, πρωινές ώρες της Πέμπτης 14 Απριλίου 2016, διετάχθη ενεργοποίηση τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης “Δ” βορείου τομέα καθώς και αεράμυνας περιοχής Χίου-Οινουσσών».

Η άσκηση βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ στην περιοχή της Χίου έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του ένα τουρκικό ελικόπτερο. Οι προκλήσεις των Τούρκων έχουν προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα και οι εκτιμήσεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες σ΄ ότι αφορά τις προθέσεις της Άγκυρας.

Συμφώνα με πληροφορίες του parapolitika. gr αύριο το πρωί πρόκειται να συγκληθεί ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και την συμμετοχή συναρμοδίων παραγόντων για να εξετάσει την κατάσταση αναφορικά με την προκλητικότητα των Τούρκων των τελευταίων ημερών.

Η «απάντηση» των Τούρκων

Ωστόσο, οι γείτονές μας δεν πτοήθηκαν  από την άσκηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και κατά το διάστημα που ελάμβανε χώρα η άσκηση τα τουρκικά μαχητικά επιδόθηκαν σε νέες προκλητικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο διάστημα 11:30-12:3ο καταγράφηκαν έξι παραβιάσεις στον εναέριο χώρο πάνω από τις Οινούσες.

Μάλιστα, κατά την πρώτη υπερπτήση υπήρξε και συμπλοκή, καθώς στην ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων περιλαμβάνονται και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, γεγονός που, επίσης, δεν πτόησε τα τουρκικά μαχητικά.