Διοικητής ΝΑΤΟ: Αλλάζουν διαδρομές οι διακινητές στο Αιγαίο

Ο γερμανός διοικητής της αποστολής του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε την παρουσία της στο Αιγαίο στα πλαίσιο της αντιμετώπισης του προσφυγικού αναφέρει πως οι διακινητές έχουν αποδειχθεί «πολύ ευέλικτοι» και αλλάζουν διαδρομές όταν είναι παρόντα μέσα του ναυτικού. Ο ναύαρχος ανέφερε πως για αυτό το λόγο ευελπιστεί σε επέκταση της θαλάσσιας περιοχής στην οποία παρίστανται οι δυνάμεις.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο ναύαρχος Γιοργκ Κλάιν ανέφερε ότι «όταν είμαστε εκεί, υπάρχουν αποτελέσματα, όμως οι διακινητές είναι πολύ ευέλικτοι και μετατοπίζουν το «κέντρο βάρος» των δραστηριοτήτων τους». Κατά τον ίδιο, η παρουσία μόνο σε περιορισμένες παράκτιες περιοχές δεν επαρκεί: «Εάν αποκλείσουμε τη Λέσβο, τότε είναι αναμενόμενο τα προσφυγικά σκάφη να αναζητήσουν άλλες διαδρομές» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο και αυτό σχεδιάζεται, να επεκτείνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ σε περισσότερες παράκτιες περιοχές».

Μέχρι στιγμής, από την έναρξή της την περασμένη εβδομάδα, η ΝΑΤΟϊκή αποστολή δρα μόνο στα ύδατα μεταξύ Λέσβου και των απέναντι τουρκικών ακτών -ακόμη και σε αυτήν όμως την περιοχή δεν έχει καταγραφή μείωση αφίξεων. Ο κ. Κλάιν υποστήριξε πάντως πως από αυτό δεν πρέπει να αντληθούν γρήγορα συμπεράσματα, λέγοντας πως η κίνηση των λέμβων εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως τους διαδικανισμούς των διακινητών ή τις καιρικές συνθήκες. Σε ό,τι αφορά την συνεργασία με το ελληνικό Λιμενικό και την τουρκική ακτοφυλακή, την χαρακτήρισε «εξαιρετική».

Προτεινόμενα για εσάς