Δούρου: Νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων το 2015 χωρίς εργοστάσια

Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική θα κατατεθεί εντός του 2015 και δεν θα περιλαμβάνει την κατασκευή των 4 εργοστασίων και ορίζει χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής.

Βάζουμε τα θεμέλια για μία νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων δήλωσε η Ρενα Δούρου. Εξέφρασε την πρόθεση της περιφερειακής αρχής να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης και έμφαση στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

Με δύο ψηφίσματα, το περιφερειακό συμβούλιο της Αθήνας επικύρωσε την πρόθεση του να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης.
Το πρώτο ψήφισμα ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ το οποίο ουσιαστικά αφαιρεί την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων από την περιφέρεια.
Με το δεύτερο πιστοποιείται η ανατροπή του σχεδίου για τα 4 εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και στο πλαίσιο της νέας πολιτικής, ανακοινώνεται η ανάγκη κατάρτισης τοπικών σχεδίων δράσης από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, εντός του 2015 θα έχει εκπονηθεί νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ). Ο νέος ΠΕΣΔΑ θα είναι προϊόν σύγκλισης των απόψεων των ΟΤΑ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας σύγκλισης θα γίνει σειρά συναντήσεων και θα διοργανωθούν ημερίδες, όπου θα συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις, ειδικοί επιστήμονες, οργανώσεις και επιτροπές πολιτών. Επίσης, θα ξεκινήσει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών (και των μαθητών), όσον αφορά στα ευεργετήματα -περιβαλλοντικά και οικονομικά- της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης.

Σε ό,τι αφορά τη Φυλή, αποφασίσθηκε ότι δεν μπορεί να αποτελεί εσαεί χώρο απόθεσης απορριμμάτων και ότι θα πάψει να υφίσταται έπειτα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στο ψήφισμα, διατυπώνεται η κατηγορηματική αντίθεση της Περιφερειακής Αρχής της Αττικής στη μεταφορά απορριμμάτων από περιφέρειες και δήμους εκτός Αττικής. Δίνεται σαφές μήνυμα προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ότι δεν θα υποδέχεται πλέον η Φυλή απορρίμματα εκτός Αττικής, ενώ όπως είπε η περιφερειάρχης Αττικής, κατά τα άλλα «ορισμένοι ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν».

«Αλλο η φιλοσοφία και άλλο η πραγματικότητα. Θα σας επαναφέρω στην πραγματικότητα» απάντησε ο πρώην περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Σγουρός. «Ακούμε μόνο τι δεν πρέπει να γίνει και όχι τι πρέπει να γίνει. Αν ακυρώσετε τα εργοστάσια πρέπει να μας πείτε πού θα βρείτε τα 20 εκατομμύρια της κοινοτικής χρηματοδότησης που δόθηκε για τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό». Να καταθέσει άμεσα ολοκληρωμένη πρόταση κάλεσε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, επικεφαλής της παράταξης «180 Μοίρες η Αττική αλλάζει πρόσωπο» της Ν.Δ. τονίζοντας ότι «η περίοδος χάριτος για τη νέα διοίκηση τελείωσε».

 

Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/