Η υποχρηματοδότηση οδηγεί σε "λουκέτο" ΑΕΙ και ΤΕΙ

Με λουκέτο απειλούνται ορισμένα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Έθνους” η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων τα οδηγεί σε αδιέξοδο καθώς, παρά τις δραματικές περικοπές που έχουν κάνει στα “του οίκου τους”, τα ταμειακά τους αποθέματα είναι μηδενικά.

Μία από τις χαρακτηριστικότατες περιπτώσεις αποτελεί το ΤΕΙ του Πειραιά, η διοίκηση του οποίου έχει προειδοποιήσει ότι εφόσον δεν αντιμετωπισθεί η υποχρηματοδότηση θα αναγκαστεί με τον νέο χρόνο ν’ αναστείλει τη λειτουργία του. Μάλιστα φοιτητές του ιδρύματος ξεκίνησαν χθες κατάληψη στο κεντρικό κτίριο του Τεχνολογικού Ιδρύματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση με τον πρόεδρο του ιδρύματος Λάζαρο Βρυζίδη να εκφράζει την αδυναμία του να συντάξει νέο προϋπολογισμό.

Εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, επισημαίνεται ότι τα ιδρύματα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, το οποίο έχει μειωθεί κατά 40% συνολικά σε όλα τα ΤΕΙ ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι εκατοντάδες συνταξιοδοτήσεις.

Μόνο στο ΤΕΙ της Αθήνας την τελευταία πενταετία αποχώρησαν 210 μόνιμοι καθηγητές και δεν έχει αναπληρωθεί ούτε ένας. Από την άλλη πλευρά το έκτακτο προσωπικό πληρώνεται από τα αποθεματικά των ιδρυμάτων, τα οποία όμως τώρα αρχίζουν να στερεύουν την ώρα που ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει επιπλέον μείωση 20% στα κονδύλια.