"Διαλύει" η τρόικα την παραγωγή ελληνικών φαρμάκων

Πρωτοφανή χαρακτήρισε την απαίτηση της τρόικας για μείωση της τιμής των φθηνών φαρμάκων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97,8 προειδοποίησε ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε παύση της παραγωγής φθηνών φαρμάκων στην Ελλάδα και σε αύξηση των εισαγωγών σε πολύ υψηλές τιμές.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τρύφων «αυτό που γίνεται είναι πραγματικά το απόλυτο παράδοξο. Ενώ από τη μία λέμε ότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να πληρώσουμε προφανώς και τα δανεικά, αλλά και να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ορθοποδήσει, πρέπει να έχουμε ανάπτυξη να υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις που παράγουν, δημιουργούν θέσεις εργασίας, πληρώνουν εισφορές και φόρους τελικώς αυτό το οποίο ζητεί η τρόικα στον συγκεκριμένο χώρο τον δικό μας με κορύφωση αυτό το οποίο κάνει το τελευταίο διάστημα είναι ακριβώς το ανάποδο».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «χωρίς κανένα όφελος για τα ταμεία και το κράτος μέσα σε έναν κλειστό προϋπολογισμό να διαλύσει οποιαδήποτε έννοια ελληνικής παραγωγής και εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Αυτό γίνεται διότι πάνε να εφαρμοστούν και ζητούν να εφαρμοστούν μέτρα, τα οποία σημειωτέον δεν πιστεύει και υποστηρίζει κανένας Έλληνας υπουργός σε κανένα κόμμα, αλλά επιμένει η τρόικα».

Ερωτηθείς αν οι εκπρόσωποι των θεσμών επιθυμούν να ευνοήσουν τις βιομηχανίες των χωρών τους ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας σχολίασε με νόημα ότι «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν κάποιες βιομηχανίες του εξωτερικού που ευνοούνται πάρα πολύ από αυτό το πράγμα. Αυτές οι βιομηχανίες έχουν και το συνδικαλιστικό τους όργανο στις Βρυξέλλες. Αν τα συνδυάσει κανείς έχουν σχέση και με το ποια είναι η πολιτική των πολυεθνικών παγκοσμίως. Αυτό το πράγμα, κατά περίεργη σύμπτωση, έρχεται και το υποστηρίζει εδώ η τρόικα. Εδώ δεν μιλάμε όμως για μία παρέμβαση που θα δημιουργήσει εξοικονόμηση στο κράτος».

Κληθείς να σχολιάσει αν οι εισηγήσεις της τρόικας στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας είναι καλύτερες για τον ασθενή και για τα ταμεία ο κ. Τρύφων ήταν κατηγορηματικός: «σαφώς όχι» και σημείωσε ότι «η πρόταση των θεσμών είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργεί μόχλευση, στρεβλώνει την αγορά και οδηγεί σε ολιγοπώλιο». Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν για την ελληνική παραγωγή ο κ. Τρύφων τόνισε ότι «η ελληνική παραγωγή δεν θα υπάρχει».