Μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί η απένταξη δύο μεγάλων έργων: της Ανάπλασης της Πανεπιστημίου και του Φαληρικού Όρμου - Χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία!

Τη στιγμή που η Ελλάδα αναζητά την έξοδό της από την μακροχρόνια κρίση, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την οικονομική της ανάκαμψη, η ΕΕ προβαίνει στην απένταξη δύο μεγάλων έργων για την αναμόρφωση, τον εξωραϊσμό και την αναβάθμιση της Αθήνας σε πρωτεύουσα-πρότυπο. Πρόκειται για τα έργα Ανάπλασης της Πανεπιστημίου και του Φαληρικού Όρμου, που θα ενίσχυαν τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της πόλης, θα τη μετέτρεπαν σε αναπτυξιακό και πολιτιστικό κέντρο και θα την καθιστούσαν πόλο έλξης επισκεπτών.

Το ίδρυμα Ωνάση που χρηματοδότησε τις μελέτες για την πεζοδρόμηση του κεντρικού άξονα της Αθήνας εξέδωσε ανακοίνωση “κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου” και επισημαίνοντας την επικείμενη επιδείνωση του κέντρου της πόλης, που θα επιφέρει η απένταξη ενός τόσο σημαντικού και αναγκαίου έργου από τη λίστα των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ.

Το δυσάρεστη και δυσοίωνη αυτή εξέλιξη για την προοπτική της Αθήνας αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής, δημοσιεύοντας τη σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Διαβάσετε περισσότερα: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=653188

 

Από τη Συντακτική Ομάδα του POLITIS ON LINE:

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, υπήρξαν αντιδράσεις από πολίτες, που εκφράστηκαν και μέσω σχολίων σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Ενδεικτικά, παραθέτουμε ορισμένα από την iefimerida και το Πρώτο Θέμα:

Έχω την απορία ποιοί κρατικοί αξιωματόυχοι χειρίστηκαν τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και δεν κατάφεραν να εντάξουν αυτά τα έργα στο ΕΣΠΑ. Πώς επέτρεψαν στους Ευρωπαίους αυτά τα έργα να τα χαρακτηρίσουν διακοσμητικά όταν σε 3 άλλες ευρωπαικές πόλεις έχουν ενταψθεί αντίστοιχα έργα με τεράστια επιτυχία. Οι´διαπραγματευτές ή δεν ήξεραν να κάνουν διαπραγμάτευση ή αδράνησαν. Και στις δυο περιπτώσεις η Αθήνα έχαςε μια τεράστια ευκαρία να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαΐκή και ελκυςτική πόλη και το Ιδρυμα Ωνάση έχασε τόσα εκατομμύρια για τις μελέτες.

Είναι περίεργο που κάποιοι χαίρονται επειδή χάασαμε ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα ως χώρα. Δεν καταλαβαίνουν ότι τα χρήματα αυτά θα ήταν από το ΕΣΠΑ και τώρα χάθηκαν και θα διατεθούν σε άλλες χώρες για όμοιες ή άλλες δράσεις. Οι μελέτες επίςης για την ανάπλαςη της Πανεπιςτημίου που κόστισαν γύρω στα 9 εκ δολλάρια δεν πληρώθηκαν από τον Έλληνα φορολογούμενο αλλά από το Ίδρυμα Ωνάση. Κι αυτά τα λεφτά επίσης πετίωνται στο καλάθι.

Κρίμα που χάνεται η μοναδική ευκαιρία για να αλλάξει η Αθήνα, να φύγει η μιζέρια και η παρακμή. Μ´ αρέσει που μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη στην πρωτεύουσα. Ποιός θα έρθει να κάνει διακοπές στην Αθήνα σε αυτά τα χάλια που έχει σήμερα.

Αυτά μόνο στην Ελλάδα μπορόυν να συμβούν σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, να μην καταφέρνει η κυβέρνηση να π´αρει τα χρήματα από το ΕΣΠΑ για δύο μεγάλα αναπτυξιακα εργα. Αναρωτιέμαι πώς θα γίνει η περίφημη ανάπτυξη που έχει γίνει καραμέλα στο στόμα των πολιτικών μας;

Θέλω να πιστεύω ότι δεν χάθηκαν τα πάντα. Στην ανάπτυξη του κέντρου της Αθήνας μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. να συγκροτήσουμε την εθνική Ελλάδος με διαπραγματευτές από όλα τα κόμματα, τον δήμο και την περιφέρεια και να δώσουμε νέα μάχη στις Βρυξέλλες για την ένταξη του έργου. Διαφορετικά αυτά τα χρήματα, θα τα δούμε σε λίγο να διατίθενται σε κάποια από τις πόλεις της κεντρικής Ευρώπης που δεν τα έχουν τόσο ανάγκη όσο εμείς.

δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτές οι τέλειες μακέτες που βλέπω τόσο καιρό για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου, δεν θα γίνουν πραγματικό έργο. Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία, ένα ακόμη χαμένο όνειρο.

Πώς είναι δυνατόν ένα έργο που το αγκάλιασε ο πρωθυπουργός, το υπερασπίστηκε ο Βενιζέλος, το θέλει ο Τσίπρας, το θέλει ο Κουβέλης, το θέλει η Δούρου, το θέλει ο Καμίνης, στο τέλος να μην καταφέρνουν όλοι μαζί να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι αναπτυξιακό και όχι διακοσμητικό;

Από την περίοδο ακόμη της δημαρχίας Κακλαμάνη, οι πολιτικοί μας έλεγαν ότι η χώρα χρειάζεται εθνικούς ευεργέτες να χρηματοδοτήσουν την ανάπλαση του κέντρου. Κι όταν αυτοί βρέθηκαν – το Ίδρυμα Νιάρχου και το Ίδρυμα Ωνάση – η πολιτεία δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τα χρήματα που διέθεσαν για τις μελέτες. Και είναι πολλά χρήματα.

vik Είναι απίστευτο να χαίρονται Έλληνες επειδή χρήματα χάθηκαν από την Ελλάδα!

ψυχραιμη Όσοι νομίζουν ότι τα χρήματα θα πάνε αντί για την Πανεπιστημίου στην Αθηνών-Πατρών ή κάποιο άλλο αθηναϊκό έργο είναι εκτός τόπου και χρόνου. Τα χρήματα χάνονται από την Ελλάδα και θα πάνε σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Τόσο απλά!