Το πρότυπο Νηπιαγωγείο «Ιωάννης Μ. Καρράς» του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2014, έγιναν στο Ψυχικό τα εγκαίνια του πρότυπου Νηπιαγωγείου «Ιωάννης Μ. Καρράς» του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλεγίου Αθηνών – Κολλεγίου Ψυχικού).

Το νέο Νηπιαγωγείο φέρει το όνομα του πατέρα των δύο δωρητριών του, της Φωτεινής Λιβανού και της Αλεξάνδρας Βουρέκα-Πεταλά, ο οποίος υπήρξε παλαιός μαθητής και μεγάλος δωρητής του Κολλεγίου, διαχρονικά από τη δεκαετία του ’40.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΕΙ Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς ανέφερε ότι το νέο Νηπιαγωγείο –συνολικού εμβαδού 2.900 τ.μ.– έχει σχεδιασθεί με βάση τις αρχές του βιοκλιματισμού και αποτελεί υπόδειγμα αειφόρου αρχιτεκτονικής, που οδηγεί στην απόκτηση της υψηλότερης διεθνούς διάκρισης αρχιτεκτονικού σχεδιασμού «Leaders in Environmental & Energy Design».  Είναι πλήρως δίγλωσσο (η διδασκαλία θα γίνεται στα ελληνικά και στα αγγλικά). Έχει δύο τάξεις:  προνηπιακή με 138 παιδιά και νηπιακή με 146 παιδιά. Ενσωματώνει ό,τι πιο σύγχρονο στην προσχολική εκπαίδευση και τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την παιδαγωγική φιλοσοφία και την παράδοση καινοτομίας του Κολλεγίου επί σχεδόν 90 χρόνια.

Όπως τόνισε ο ομιλητής, «θέλουμε το Νηπιαγωγείο μας να είναι το ίδιο Πρότυπο, αλλά και να αποτελέσει πρότυπο-παράδειγμα για την προσχολική παιδεία ευρύτερα».

Ο Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του έργου, τις υπηρεσίες και το εργατοτεχνικό προσωπικό του ΕΕΙ για την πολύτιμη συμβολή τους, και προσέφερε στις δύο δωρήτριες τιμητικές πλακέτες και συμβολικό αναμνηστικό δώρο, φιλοτεχνημένο από τον ζωγράφο Αλέκο Φασιανό.

Σε δικό του χαιρετισμό, ο πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΕΙ Χαράλαμπος Βελλής –του οποίου η συμβολή στην αντιμετώπιση πολλών θεμάτων σχετικών με το έργο ήταν πολύπλευρη, καθοριστική δε στην εξασφάλιση των δωρεών για τη δημιουργία του–  χαρακτήρισε το Νηπιαγωγείο μοναδικό παιδαγωγικά, αρχιτεκτονικά αλλά και από την άποψη οργανωτικής-λειτουργικής αρτιότητας και στελέχωσης.

Η αρχιτεκτονική μελέτη και η επίβλεψη της κατασκευής του πρότυπου Νηπιαγωγείου «Ιωάννης Μ. Καρράς» είναι προσφορά του Αλέξανδρου Κ. Σαμαρά και του Γραφείου του.

Το Νηπιαγωγείο διαθέτει υπόγειο χώρο στάθμευσης 150 αυτοκινήτων, που συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος «parking» στο campus Ψυχικού.

Πηγή: www.haef.gr