Καθησυχάζουν κυβέρνηση-τράπεζες: Κανένας πλειστηριασμός α΄κατοικίας μέχρι τέλη του χρόνου και μετά ειδική διάταξη

Από την 1η Ιανουρίου του 2016 θα τεθεί σε ισχύ ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που τίθεται προς ψήφιση την Τετάρτη και ως εκ τούτου μέχρι τότε είναι προστατευμένη η πρώτη κατοικία, υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές επιχειρώντας να καθησυχάσουν τις έντονες ανησυχίες που προκλήθηκαν από την υιοθέτηση του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου υπό την έννοια ότι μπορεί να οδηγήσει σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας της οποίας ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί ν’ αποπληρώσει το δάνειό του.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ως τότε θα έχει ψηφιστεί διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, κατά τις ίδιες πάντα πηγές, θα επιδιώξει μέχρι και την τελευταία στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος Κώδικας να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους δανειστές προκειμένου να βελτιωθούν πτυχές των νέων ρυθμίσεων. Οι ίδιες πηγές ενημερώνουν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη, με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Καθησυχαστική ανακοίνωση και από την ΕΕΤ

Μέχρι το τέλος του έτους θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών έναντι των πλειστηριασμών, οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου με διατάξεις σχετικές με τους πλειστηριασμούς. Η βασική αλλαγή που προωθείται έχει να κάνει με την τιμή εκκίνησης, η οποία θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου κι όχι την αντικειμενική, όπως ισχύει έως σήμερα.

Το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4224/2013), ορίζει ότι εξαιρούνται από τους πλειστηριασμούς οι κύριες κατοικίες υπό τις εξής προϋποθέσεις:
– Αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας έως 300.000 ευρώ
– Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ
– Σύνολο κινητής και ακίνητης περιουσίας έως 500.000 ευρώ
– Καταθέσεις έως 30.000 ευρώ
Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι τα παραπάνω όρια ίσχυαν έως και το τέλος του 2014 κι ενδεχομένως να μειωθούν, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των στεγαστικών δανείων που εντάσσονται στο καθεστώς προστασίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ήδη επισημάνει τις έντονες επιφυλάξεις κι αναμένεται μείωση των ορίων.