Habemus a Greekment!

“Nous avons trouvé un accord.” Έχουμε συμφωνία. We have a deal.

Ακούγοντας τη φράση αυτή από τα χείλη του Jean-Claude Juncker πριν κάποιες ώρες, μπορώ να πω πως, μετά από καιρό, ανέπνευσα για πρώτη φορά με ανακούφιση. Η σύνοδος της Ευρωζώνης κατέληξε ομόφωνα σε συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μέσω του ESM, χρειάστηκαν όμως 17 ώρες για να επιτευχθεί αυτό. Οι διαπραγματεύσεις ήταν μαραθώνιες, πέρασαν από αρκετά σκοτεινά σημεία και οδηγούν σε μια συμφωνία αναμφίβολα βαριά για τη χώρα μας. Είναι όμως μια συμφωνία απαραίτητη και μια συμφωνία που μας δίνει παράταση ζωής για να αλλάξουμε, να αντιμετωπίσουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος, να θέσουμε δίκαιες, ορθές, νέες βάσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δρόμος που έχει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας, η χώρα μας αλλά και ο καθένας από εμάς ατομικά είναι δύσκολος. Ελπίζω και εύχομαι πως την προσήλωση στον στόχο που επέδειξε αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα τη διατηρήσει και κατά το επόμενο κρίσιμο διάστημα, ξεκαθαρίζοντας το πολιτικό τοπίο και την εσωκομματική διγνωμία. Ακόμη περισσότερο, ελπίζω η κυβέρνηση συνεργασίας η οποία διαφαίνεται στον ορίζοντα -όχι απαραίτητα τυπικά ή με την ανταλλαγή υπουργικών θώκων, αλλά πρακτικά, de facto, επειδή η στήριξη των κομμάτων του φιλοευρωπαϊκού τόξου είναι πια αναγκαία για την επιβίωση της κυβέρνησης- να μας επιτρέψει να γυρίσουμε σελίδα σε σχέση με πρακτικές του παρελθόντος.

Ελπίζω επίσης οι τυχοδιωκτικές αντιπολιτευτικές πρακτικές που έχουμε δει να ξεδιπλώνονται ξανά και ξανά τις τελευταίες δεκαετίες και με μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία 5 χρόνια να είναι επιτέλους παρελθόν. Με βάση τη νέα συμφωνία η Ελλάδα έχει πάρα πολλά πράγματα να κάνει, οποιοσδήποτε λοιπόν βρεθεί στο τιμόνι της χώρας με πρόθεση να τα εφαρμόσει, θα πρέπει να λάβει την απαραίτητη πολιτική κάλυψη για να μας απομακρύνει με σταθερά, αποφασιστικά βήματα από τον γκρεμό μια και καλή.

Δεδομένου του εκλογικού μας συστήματος, το premium των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα συνεχίζει να ελλοχεύει ως κίνδυνος, δίνοντας κίνητρο σε κάθε λογής τυχοδιώκτες να διαλύσουν τη συναίνεση για ίδιον όφελος. Για τώρα, ελπίζω ότι οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα να βάζουν πλάτη στα δύσκολα. Για αργότερα, εύχομαι το εκλογικό μας σύστημα να αλλάξει, ώστε να επισφραγίσει μια κουλτούρα συνεργασίας και όχι αλληλοσπαραγμού για την επόμενη μέρα, για την οποία καλούμαστε να κάνουμε όλες αυτές τις θυσίες.