Μνημείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λάρισα

Το πρώτο μνημείο αφιερωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα τοποθετήθηκε στην πλατεία Νομαρχίας στη Λάρισα μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες του παραρτήματος Λάρισας της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Το μνημείο απεικονίζει ένα αγόρι και ένα κορίτσι που κάνουν τραμπάλα πάνω σε ένα πιρούνι κι ένα κουτάλι, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξει την ισότητα και τα ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση στην τροφή και σε άλλες θεμελιώδεις αξίες. Πρόκειται δε για μοναδικό μνημείο πανελληνίως.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης και το γεγονός ότι το σχέδιο βάσει του οποίου κατασκευάστηκε το Μνημείο, αποτελεί έργο μαθητή στο πλαίσιο διαγωνισμού που έγινε το 2010 -καθώς από τότε εκκρεμεί η δημιουργία του- οπότε η καλλιτεχνική επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό, είχε προκρίνει το έργο του μαθητή τότε της Β τάξης του 6ου Γυμνασίου Λάρισας, Γιάννη Παπαδόπουλου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το μνημείο φιλοτέχνησαν ο Φίλιππος Καραγιώργης και ο Νικόλας Εξαδάκτυλος, ενώ το έργο χρηματοδοτήθηκε από τον όμιλο ΟΥΝΕΣΚΟ Λάρισας, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων καθώς και χορηγούς της πόλης.

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του Ομίλου Χριστίνα Συναπλίδου-Καφετσούλη, η Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παίρνει σχήμα και εντάσσεται επιτέλους στην καθημερινότητα της πόλης.

mnimeio-anthropinon-dikaiomaton