Ν. Βούτσης: "Συμφωνία - "πακέτο" ή τίποτα"

Κρίσιμο χαρακτήρισε το διάστημα από 29 Μαϊου έως 6 Ιουνίου, οπότε πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μιλώντας στον ΑΝΤ1. Σημείωσε πως υπάρχουν χρήματα για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, αλλά “δεν ζει με αυτά τα χρήματα μια χώρα».

Ο κ. Βούτσης είπε για τη διαπραγμάτευση πως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι να υπάρξει συνολική συμφωνία (package deal). Δηλαδή εάν δεν υπάρξει τελική συμφωνία δεν θα ισχύει τίποτα γιατί δεν πηγαίνουμε βήμα-βήμα (step by step)». Πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει γνωστό το σύνολο των προτάσεων και για όσα θέματα έχουν συνομολογηθεί και για τα ζητήματα που υπάρχει απόσταση και δεν υπάρχει σύγκλιση και για τα θέματα που είναι υπό συζήτηση.

Ειδικότερα είπε πως θρυαλλίδα θα αποτελέσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Αν για την περίοδο 2015-2016 επιμείνουν στο 2%-2,5% και για τα επόμενα χρόνια 3,5% αντί 0,8%-1% που ήταν η αρχική πρόταση της κυβέρνησης θα είναι θρυαλλίδα για τη διαπραγμάτευση».

Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ σημείωσε ότι εάν επιμείνουν οι δανειστές για 20-21% ενιαίο συντελεστή τότε μπορεί να μην πάμε σε ενιαίο συντελέστη και να κρατήσουμε το σημερινό σύστημα με ανώτατο το 23%. Σημείωσε ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν 6% και 14%. Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι θα διατηρηθεί αλλά με σημαντικές αλλαγές για «δυο άγριες περιπτώσεις που είχε ξεσηκωθεί η Βουλή στο παρελθόν» και με «οριζόντια μείωση των αντικειμενικών 20%-30%».

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες στη Βουλή και «δεν είναι στον άμεσο προγραμματισμό της, διενέργεια δημοψηφίσματος ή εκλογών».

Τέλος, ο κ. Βούτσης κάλεσε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, «να αρθεί στο ύψος της αποστολής του στην κρίσιμη φάση που περνά η χώρα», λέγοντας ότι ο κ. Στουρνάρας είναι «έξυπνος άνθρωπος και ξέρει τι πρέπει να κάνει, ώστε να μην περνά “ξώφαλτσα”, ούτε σε “δεύτερη μοίρα” η παρουσία του στην ΕΚΤ».